Tamara Bogunović: Svaki panel bavio se različitom tematikom i svaki je bio poseban na svoj način

FM42 magazin je razgovarao sa Tamarom Bogunović, urednicom tema i v.d. urednicom mode magazina Lepota & Zdravlje o nedavno održanoj konferenciji Pro – femina.

FM42: Regionalna konferencija magazina Lepota & Zdravlje Pro – femina
održana je 1. jula u beogradskom hotelu Hilton. Koje teme su obeležile ovu konferenciju?
Osmu po redu, Pro-femina konferenciju pod pokroviteljstvom brenda “Eucerin” i ovoga puta obeležile su brojne društveno angažovane teme koje imaju za cilj da podignu svest o gorućim pitanjima današnjice, ponude odgovore i potencijalna rešenja, probude uspavanog aktivistu koji nesumnjivo boravi u svakome od nas i uz malo sreće, a mnogo truda učine ovaj svet i naše okruženje boljim mestom. Iz godine u godinu težimo tome da pomeramo granice, kao i da svojim glasom kroz brojne panele osvetlimo teme koje leže u mraku, i ono najvažnije od svega – ponudimo našoj publici načine kako da se nose sa problemom nasilja nad ženama, neplodnosti, gojaznosti kod dece, sve većim zagađenjem naše planete i mnogim drugim.

FOTO: Jakov Simović

FM42: Kako su izgledale pripreme, s obzirom da je još uvek traje epidemija Covid-19?
Upravo zbog situacije izazvane pandemijom virusa Covid-19 odlučili smo da se ovogodišnja Pro-femina održi u hotelu Hilton. Na raspolaganju nam je bila velika sala sa izlazom na baštu hotela, te je vazduh cirkulisao i bilo je moguće poštovati propisanu distancu. Osim toga, mesta za sedenje u sali bila su postavljena prema propisanim merama bezbednosti uz poštovanje preporučene udaljenosti. Na samom ulazu u konferencijsku salu svaki gost dobio je zaštitnu masku, a na raspolaganju su bila i dezinfekciona sredstva. I naravno, bez rukovanja, ljubljenja i grljenja.

FOTO: Jakov Simović

FM42: Da li se neka tema posebno izdvojila ove godine?
Zaista je teško izdvojiti samo jednu. Svaki panel bavio se različitom tematikom i svaki je bio poseban na svoj način. Temom “Porast nasilja u porodici – skrivena posledica izolacije” otvorili smo Konferenciju. Gledajući statistiku koja beleži da je za poslednjih 10 godina u porodičnom nasilju ubijena 321 žena, onda je ova tema zaista važna! Ali ništa manje bitna bila je i tema gojaznosti kod dece. Savremen način života i kapitalizam doveli su do toga da najmanje vremena provodimo u pravljenju zdravih obroka za sebe i svoje bližnje i da često posežemo za nezdravim i brzim rešenjima. Takođe, sve veći je broj žena koje se susreću s problemom prilikom začeća. U panelu “Nova era neplodnosti” naši najbolji ginekolozi razmenili su iskustva i mišljenja o tome kako aktuelni životni trendovi utiču na reproduktivno zdravlje i (ne)plodnost. Saznali smo više o uzrocima neplodnosti u 21. veku i kako neke od njih možemo da preveniramo ili lečimo.

FM42: Koji panelista je ostavio na vas najjači utisak?
Posebno bih istakla izlaganje Branislave Antović Aleksić, novinarke po struci i autorke bloga “Brana’s Divine World” koja svoj influens na društvenim mrežama koristi na pravi način! Glasno govori o tememama o kojima drugi influenseri najčešće ćute, bori se za ženska prava, ravnopravnost polova, pomaže ugroženima, upire prstom u razne nepravilnosti, glasa za pravdu i opstaje i istrajava u svetu koji češće konzumira lep i upeglan sadržaj. Jednom rečju, bavi se aktivizmom na društvenim mrežama i poziva sve pratioce da učine isto. Jedan glas zaista može da promeni sve(t).

FM42: Poruka za čitaoce FM42 magazina.
Probudimo se, ne konzumirajmo samo društveno angažovan sadržaj, nego ga i sami kreirajmo, bilo na sopstvenim mrežama, u krugu svojih prijatelja ili na javnim tribinama. Govorimo glasno o rodnoj i rasnoj ravnopravnosti, ali o svemu onome što nas muči i tišti, psihički i fizički, jer nikada nismo sami u tome. Jačajmo empatiju, umanjimo samoljublje i čuvajmo svoje zdravlje!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

On Key

Related Posts