PEDESET GODINA GALERIJE “LAZAR VOZAREVIĆ” U SREMSKOJ MITROVICI

 

Galerija „Lazar Vozarević“ ovog novembra obeležava značajan jubilej – 50 godina od kako funkcioniše kao samostalna ustanova i isto toliko godina od kada je prvi put predstavila javnosti svoj najvredniji legat – dela slikara Lazara Vozarevića, rođenog Mitrovčanina, jednog od najistaknutijih imena jugoslovenske posleratne likovne scene.

Vozarevićev nadrealistični slikarski svet, spiritualnost, originalnost i predanost sa kojom je stvarao, posetioci mogu da vide i dožive od 17.novembra 2023. godine u Galeriji Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici.

Te 1973. prof. dr Lazar Trifunović, kritičar koji je promovisao beogradski enformel i Lazara Vozarevića, kao njegovog člana, postavio je koncept, koji je Galerija zadržala do danas. I 50 godina kasnije, prostor odiše posebnom, nesvakidašnjom umetničkom atmosferom i to naravno zbog „rama“, „mizanscena“, odnosno prostora koji uokviruju dela Lazara Vozarevića iz stalne postavke.

Ovogodišnja, jubilarna, izložba rekonstrukcija je vizije Lazara Trifunovića i Đorđa Panića, tadašnjeg direktora Galerije, iz 1973.

Posetioce će dočekati fuzija savremenog umetničkog izraza, vizantijskih boja zlatne i crvene i kubističkih linija iz sveta mašte i fikcije ovog autora i kako i sam kaže biće uvučeni u Lazarov „Poetizovani svet, u kojem ne polazi od spoljnih konkretnih objekata, već od zamišljenih građana jednog društva u kome i on sam želi večito da ostane“.

Na izložbi će prvi put u našoj zemlji biti predstavljen i projekat virtuelne restauracije jednog Lazarevog dela. Ovaj pionirski, eksperimentalni projekat doneće brojne novine u restauratorsku praksu, a posetiocima će biti zanimljiva svetlosna komora, koja postaje sastavni deo legata. Takođe izložbu čine i film o Lazaru Vozareviću, kao i multimedijalno delo mladog umetnika Valentina Tjutereva.

U saradnji sa Turističkom organizacijom grada Sremska Mitrovica, u godini jubileja u „Lazarevom kutku“ moći će da se kupe specijalno urađeni proizvodi kao i limitirana serije posebne sremske rakije – 50 flaša za 50 godina.

 

lazarvozarevic.com

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

NOVE TENDENCIJE ’60

Izložba “Nove tendencije ’60” predstavlja svojevrstan omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka. U fokusu su tri izložbe: “Gencay, Brtka, Franchini” održana u