Search
Close this search box.

DODELJENE NAGRADE DESETOG JAPANSKO-SRPSKOG FESTIVALA FILMA

10. JAPANSKO-SRPSKI FESTIVAL FILMA – JSFF

8 – 12. novembar 2023.

TRAJANJE / LASTING

DODELJENE NAGRADE DESETOG JAPANSKO-SRPSKOG FESTIVALA FILMA

NAJBOLJI FILM. 10. JSFF-A – „OVUDE ĆE PROĆI PUT“ NINE OGNJANOVIĆ

Deseto izdanje Japansko-srpskog festivala filma završeno je sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci, dodelom nagrada za najbolje japanske i srpske, dugometražne i kratkometražne filmove.

Foto Baberya media. Dodela nagrada

Film Nine Ognjanović, „Ovuda će proći put“ osvojio je nagradu za najbolji film ovogodišnjeg festivala.

Energičan i crnohumorni pogled na zabačeno srpsko selo pored kojeg kao da je prošao savremeni svet, ovaj film balansira osećaj apsurdnog i tragičnog. Njegovi nezaboravni likovi su zarobljeni u svojim iluzijama i svojim tradicijama, a autsajderi ulaze u ovaj zatvoreni svet na sopstveni rizik.“ – obrazloženje je žirija festivala za dugometražni film, koga su činili: japanski reditelj Maskazu Kaneko, glumica Monika Romić, reditelj Ognjen Petković, a kojim je predsedavao britanski reditelj, Piter Veber.

Ovuda ce proci put_Poster_ENG

Nagradu Nation Best dobio je film „Decembar“, u režiji Anšula Čauana.

Ova sudska drama je potcenjeno, tiho snažno ispitivanje nasilnog zločina i da li postoji mogućnost iskupljenja. To je suptilan film koji gleda na složenost ljudskih emocija, želju za osvetom i zahteve za pronalaženjem pravde u nesavršenom svetu“ – stoji u obrazloženju žirija.

moon night

Nagradu Nikola Stojanović dobio je japanski film „Skana“ (The Fish Tale), koji je režirao Šuiči Okita.

Posebnu pohvalu žirija dobio je domaći film „Usekovanje“, reditelja Siniše Cvetića.

the old young crow

Žiri JSFF-a za kratkometražne japanske i srpske filmove u sastavu: Maša Šarović (rediteljka), Igor Stanojević (reditelj), Takeši Sone (reditelj) i Florian Hor (Nippon Connection) odlučio je da za najbolji kratkometražni film proglasi „Stara Mlada Vrana“ (The Old Young Crow) koji je režirao Liam LoPinto.

foto PREVENTER – PETER WEBBER. Masteclass u Kinoteci

Svojom izvanrednom umetničkom režijom, koja kombinuje živu akciju i animaciju, uz dirljiv scenario i talentovanog glavnog glumca, The Old Young Cow je bio očigledan izbor za žiri koji je ovom filmu dodelio nagradu za najbolji kratki film.“ – izjavio je član žirij Florian Hor.

Foto Baberya media. Peter Webber i Jovana Stević

Za najbolji japanski kratki film proglašen je Moon Night (Manaka Nagai), dok je za najbolji srpski kratkometražni film pobedu odneo film Ognjena Petkovića Life After Death.

life after death

Poslednjeg dana festivala u muzeju Jugoslovenske kinoteke, pored nekoliko kratkometražnih i dugometražnih filmova, prikazane su i aktuelne japanske TV serije u okviru revijalnog programa JSFF-a – J-drama. Zanimljiva diskusija na temu Japanske serije u Srbiji – da ili ne? usledila je nakon prvog bloka serija na kojoj su učestvovali Marina Garović (Telekom Srbija), Igor Onić (Distributor) i Marko Novaković (reditelj, odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa na RTS).

Foto Baberya media. RIO KIMURA IMAKOTO KAVAMURA

Reditelj Piter Veber je u Jugoslovenskoj kinoteci održao vrlo zanimljivu i posećen Canon masterklas na temu Filmovi koji su me oblikovali, dok su potom japanski reditelj Rio Kimura i producent Makoto Kavamura predstavilu najzanimljivije lokacije za snimanja u Japanu i razgovarali o potencijalnim koprodukcijama između Srbije i Japana.

Foto Baberya media.Peter Webber i Luci Lenox

Tokom pet dana festivala prikazano je ukupno 50 filmova japanske i srpske produkcije, održano je nekoliko radionica i panel diskusija, dok su glavni gosti festivala – kasting direktorka, Lusi Lenoks i reditelji – Piter Veber i Masakazu Kaneko održali zapažena predavanja.

Foto PREVENTER – PETER WEBBER MASTERCLASS. JSFF

Potrudili smo se da ovo jubilarno izdanje, sa temom „Trajanje“ bude po svemu posebno, a gosti festivala, koji su u Beogradu bili svih pet dana učinili su da ovaj festival dobije vidljivost kakvu zaslužuje, pored programa koji smo brižno birali svih prethodnih meseci. Srećna sam što gradimo nove mostove i povezujemo dve tako daleke kulture, kao što su srpska i japanska i u tom itekako uspevamo“ – izjavila je Jovana Stević, suosnivačica, direktorka i producentkinja JSFF-a.

Foto Baberya media. Lusi Lenox, Florian Hor, Peter Webber

Posle ovih pet dana intenzivnog programa na nekoliko lokacija u Beogradu, mogu samo da kažem da smo imali fantastičan festival i da sam srećan što je jubilarno izdanje dobilo i neke nove programe, koje je publika vrlo dobro prihvatila – anime i japanske TV serije. Ovo je festival kulturne razmene gde je film u fokusu, ali se trudimo da svake godine to polje proširimo i ponudimo različite sadržaje, tako da smo ovoga puta uspeli da osvojimo publiku programom anima, pa je kultni animirani film Akira u restauriranoj verziji imao premijeru baš na JSFF, a karte su planule odmah posle prve objave, što nas podstiče da se ovim programima za sledeću godinu posebno posvetimo“ – izjavio je programski direktor JSFF-a, Jakša Nikodijević.

Foto Baberya media. Jovana Stevic, direktorka JSFF i gosti iz Japana

Prateći program je privukao jednako veliki broj posetilaca, a pogotovu izložba Vesne Filipvić – MOTOKO u Jugoslovenskoj kinoteci.

JSFF organizuje Udruženja za razvoj umetnosti i kulture CULTCRAVE i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Beograda i Ambasade Japana u Srbiji.

JSFF se iz Beograda seli u Tokio.

jsffest.com

FOTO naslovna Kadrovit

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts