Search
Close this search box.

Otvoren 9. Japansko  –  srpski festival filma

Otvoren 9. Japansko  –  srpski festival filma

Svečanom ceremonijom u Kulturnom centru Novog Sada otvoren je 9. Japansko – srpski festival filma. Festival je otvoren plesnim performansom Spring Rain poznate japanske koreografkinje KINO MEKJU (KINO McHUGH) koja je osvojila javnost učešćem u britanskom TV šou programu “So You Think You Can Dance“ i

KINO MEKJU (KINO McHUGH)

i muzičkim nastupom Noe, suosnivačice festivala i frontlejdi japanskog industri-rok benda 101A.

Noah 101A

Na ceremoniji otvaranja u Kulturnom centru, Novi Sad obratila se direktorka JSFF Jovana Stević i poželelela dobrodošlicu gostima iz Japana i Srbije.

Njegova ekselencija Takahiko Kacumata i direktorka JSFF-a Jovana Stević

JSFF se po prvi put održava na dve lokacije u Beogradu i Novom Sadu. Biće prikazano približno 70 dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja na temu KULTFRONTACIJA u tri kategorije: JSFF CORE, EAWB (East Asia-West Balkan) i INTERNATIONAL. Pored mnogih priznanja, autorima najboljih filmova biće dodeljene Toyo Tires nagrade.

Direktor Kenićiro Takasago Toyo Tiers

Prisutne goste pozdravili su i njegova ekselencija Takahiko Kacumata, direktor Toyo Tayers Srbija Kenićiro Takasago i izrazili veliku zahvalnost zbog mogućnosti da budu deo ovakvog festivala.

Njegova ekselencija Takahiko Kacumata

Ambasador Japana dodao je da je veoma ponosan na srpsko – japansko prijateljstvo dugo čak 140 godina i da je ovo zaista posebno izdanje JSFF-a, koje je ojačalo prijateljstvo i kulturu dveju naroda.

filmski producent Rudolf Biermann

Nakon svečanog otvaranja posetioci su imali prilike da pogledaju dva izvrsna filmska ostvarenja  “Aristokrate” rediteljke Jukiko Sode koja je dobila titulu najperspektivnije mlade rediteljke Japana  i  “Strahinja Banović reditelja Stefana Arsenijevića.

Festival se od 12. novembra seli u Beograd. Celokupan program možete pratiti na sajtu: https://www.jsffest.com/ A mi Vam izdvajamo projekciju filma “Borders of Love”, gde glavnu ulogu tumači Hana Vagnerova i koja će se publici obratiti nakon projekcije, zatim projekcije filmova japanskog “Lone Ume Tree” i “ALIVEHOON” koji će se prikazati u MTS dvorani u nedelju 13. 11. Oni koji su propustili da pogledaju film “ARISTIKRATE” u Novom sadu, moći će to da urade u repriznoj projekciji u dvorani kulturnog centra u Beogradu u ponedeljak 14.11 od 20 časova.KINO McHUGH – SRPSKA MINI TURNEJA PLESNIH RADIONICA

Koreografkinja KINO u svojoj prvoj poseti Srbiji održaće dve plesne radionice za sve zainteresovane u Novom Sadu 13.11 (Trg Marije Trandafil 14), odnosno u Beogradu 19.11 (Kralja Petra 71a). Zainteresovani mogu da se prijave na mejl: dancestationbelgrade@gmail.com (Broj mesta je ograničen).

Glumica i član žirija Hana Vagnerova

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, EU-Japan Fest Japan Committee, Ambasada Japana u Republici Srbiji, JETRO, Telekom Srbija, Toyo Tire Serbia, Privredna komora Srbije, Japanska poslovna alijansa u Srbiji (JBAS), Duart Platforma, Božica Velousis, FashionMag42, štamparija DOGA i Alma Quattro i Telegraf.rs

Fotograf: KADROVIT

IG: https://www.instagram.com/jsffestival/

FB: https://www.facebook.com/japanshortfilmfestivalserbia

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts