Search
Close this search box.

DEVETI JAPANSKO – SRPSKI FESTIVAL FILMA Kultfrontacija na platnu

DEVETI JAPANSKO – SRPSKI FESTIVAL FILMA
Kultfrontacija na platnu

 

Od 9-15 novembra u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, održaće se JSFF i posetiocima po prvi put predstaviti sedmodnevni program uporedo na 5 različitih lokacija u Beogradu i Novom Sadu. U okviru festivala biće prikazano približno 70 dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja na temu KULTFRONTACIJA u tri programske celine: JSFF CORE, EAWB (East Asia-West Balkan) i INTERNATIONAL. Pored brojnih priznanja, autorima najboljih filmova biće dodeljene Toyo Tires nagrade.

Plesnim performansom poznate japanske koreografkinje KINO koja je osvojila javnost učešćem u britanskom TV šou programu “So You Think You Can Dance“ i muzičkim nastupom Noe, suosnivačice festivala i frontlejdi japanskog rok benda 101A, biće otvoreno deveto izdanje Festivala u Kulturnom centru Novog Sada u sredu 9. novembra od 18 časova.

 

Događaj će posetiocima pružiti jedinstvenu priliku da dožive Japan kroz filmove na temu tamošnje tradicije i kulture, poput filmskog ostvarenja “Aristokrate” koje će otvoriti festival, preko savremenih perspektiva, untrašnjih sukoba, manga adaptacija, kao i kroz sadržaje koji podižu adrenalin na način svojstven japanskim poklonicima gejminga i auto-trka, kao što je film “Alivehoon”. Takođe, videćemo kako su temi KULTFRONTACIJA pristupili srpski autori sa autentičnim pristupom i karakterom, među kojima su filmovi prikazani na programima Berlinala i drugim značajnim evropskim festivalima: “Banović Strahinja”, “Kelti”, Heroji radničke klase”, “Mrak”, “Bez”, “ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku)” i drugi.

Zbog važnosti teme, ove godine, JSFF je želeo da proširi diskusiju van granica Srbije i Japana. Novitet su programske celine INTERNATIONAL i EAST ASIA-WEST BALKAN gde će biti prikazani filmovi koji su imali premijere na festialima u Kanu, Torontu i Karlovim Varima, poput “Blue Jeans”, “A Taste of Whale” i “Borders of Love”, a domaćoj publici će se između najnovijih azijskih naslova, predstaviti naslovi iz regiona: “Zbornica”, “Elegija Lovora”, “Srećan Božić, Yiwu” i “Poslije zime”.

Kratkometražni autorski filmovi i dalje predstavljaju zaštitni znak JSFF-a i zauzimaju posebno mesto ove godine.

Kao deo zvaničnog programa povodom obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana, JSFF je pripremio i bogat prateći sadržaj. Ljubitelji japanske kulture i filmske umetnosti imaće priliku da posete izložbu mlade umetnice Nacumi Jagi, zatim MASTERCLASS reditelja Masata Ozave (Masato Ozawa) i panel na kom će učestvovati još jedan istaknuti gost, producent i reditelj popularne japanske serije “The Way of the Househusband” koja je prethodila istoimenoj komediji koja će u okviru JSFF programa biti prikazana van konkurencije.

Pored producenta Takuma Jošide i istaknutih domaćih filmskih profesionalaca, o nagradama će odlučivati i poznata imena evropske kinematografske scene, slovački producent Rudolf Biremann i češka glumica i scenaristkinja filma “Borders of Love” Hana Vagnerova.

Festivalski program publika može da prati na pet lokacija. U Novom Sadu: KC Novi Sad, Route 66 (Kineska četvrt) i u Beogradu: Jugoslovenska kinoteka, MTS Dvorana, Dvorana kulturnog centra Beograda.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, EU-Japan Fest Japan Committee, Ambasada Japana u Republici Srbiji, JETRO, Telekom Srbija, Toyo Tire Serbia, Privredna komora Srbije, Japanska poslovna alijansa u Srbiji (JBAS), Duart Platforma, Božica Velousis, FashionMag42, štamparija DOGA, Alma Quattro i Telegraf.rs.

Program možete pratiti na sajtu: https://www.jsffest.com/

IG: https://www.instagram.com/jsffestival/

FB: https://www.facebook.com/japanshortfilmfestivalserbia

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts