IZLOŽBA VESNE PERUNOVIĆ

IZLOŽBA VESNE PERUNOVIĆ

Home Paradigm: A New Place of Belonging

(Paradigma doma: Novo mesto pripadanja)

U LEGATU MILICE ZORIĆ I RODOLJUBA ČOLAKOVIĆA

Otvaranje: 10. mart 2023 godine

Kanadsko-srpska umetnica, Vesna Perunović, predstavlja svoju samostalnu retrospektivnu izložbu Home Paradigm: A New Place of Belonging u Muzeju savremene umetnosti Beograd u prostoru Galerije-Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, koja se otvara u petak, 10. marta 2023. godine.

Izložba, čiji je kustos Miroslav Karić, predstavlja poslednjih 15 godina njene interdisciplinarne umetničke prakse i prvi put će u tom obimu biti prikazana u Beogradu. Izložba Home Paradigm: A New Place of Belonging sadržaće njenu najnoviju prostornu instalaciju Shifting Shelter, kao i neke od ranijih radova koji su definisali njenu 35.godišnju umetničku praksu, video instalacije kao što su House of Exile i Cradle, koje će za ovu priliku biti prikazane premijerno u Beogradu.

U okviru izložbe biće predstavljeni različiti mediji koje Vesna koristi u svom radu, uključujući instalaciju, crtež, umetničke sveske, skulpturu, fotografiju, video i performans. Ova sveobuhvatna izložba Vesne Perunović, ima za cilj da formuliše svojevrstan dijalog izmedju publike, Galerije –legata i izloženih radova stvarajući tako jedan interaktivan i transformativan prostor komunikacije i razmene iskustva.

Vesnin rad ispituje pojam doma, dislokacije, migracije i pripadnosti. Ona stimuliše istraživanje pojma doma i intimnog okruženja kuće kao mesta koje pruža utočište i sigurnost, ali istovremeno je potencijalno mesto konflikta i ranjivosti. Ova izložba ima za cilj da dočara promenu identiteta i ukazuje na ponovno otkrivanje sebe kada kuća više nije dom i kada se život menja iz korena.

’’Imigrantsko iskustvo podrazumeva kontinuirano raseljavanje i prilagodjavanje, ponovnu adaptaciju pripadnosti i identiteta, i stalno preispitivanje toga ko smo i gde pripadamo – procesa koji je otvoren i neprekidan i koji sugeriše da je dom fleksibilan koncept. Projekt Home Paradigm: A New Place of Belonging postavlja pitanje da li se dom uopšte može definisati iz perspektive permanentnosti ili se u ovom istoriskom trenutku menja poimanje doma; ideja ‘doma’ postaje nova paradigmua, nešto što predstavlja proces, a ne stabilnu stvar’’ – kaže Vesna Perunović.

Izložba traje do 10. maja

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Chek out The Best Actors Home platform!

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

Svečanim otvaranjem počeo 52. FEST

Dodelom nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti reditelju Želimiru Žilniku, 23. februara 2024, u prepunoj Velikoj sali MTS Dvorane, svečano je otvoren 52.