IZLOŽBA VESNE PERUNOVIĆ

IZLOŽBA VESNE PERUNOVIĆ

Home Paradigm: A New Place of Belonging

(Paradigma doma: Novo mesto pripadanja)

U LEGATU MILICE ZORIĆ I RODOLJUBA ČOLAKOVIĆA

Otvaranje: 10. mart 2023 godine

Kanadsko-srpska umetnica, Vesna Perunović, predstavlja svoju samostalnu retrospektivnu izložbu Home Paradigm: A New Place of Belonging u Muzeju savremene umetnosti Beograd u prostoru Galerije-Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, koja se otvara u petak, 10. marta 2023. godine.

Izložba, čiji je kustos Miroslav Karić, predstavlja poslednjih 15 godina njene interdisciplinarne umetničke prakse i prvi put će u tom obimu biti prikazana u Beogradu. Izložba Home Paradigm: A New Place of Belonging sadržaće njenu najnoviju prostornu instalaciju Shifting Shelter, kao i neke od ranijih radova koji su definisali njenu 35.godišnju umetničku praksu, video instalacije kao što su House of Exile i Cradle, koje će za ovu priliku biti prikazane premijerno u Beogradu.

U okviru izložbe biće predstavljeni različiti mediji koje Vesna koristi u svom radu, uključujući instalaciju, crtež, umetničke sveske, skulpturu, fotografiju, video i performans. Ova sveobuhvatna izložba Vesne Perunović, ima za cilj da formuliše svojevrstan dijalog izmedju publike, Galerije –legata i izloženih radova stvarajući tako jedan interaktivan i transformativan prostor komunikacije i razmene iskustva.

Vesnin rad ispituje pojam doma, dislokacije, migracije i pripadnosti. Ona stimuliše istraživanje pojma doma i intimnog okruženja kuće kao mesta koje pruža utočište i sigurnost, ali istovremeno je potencijalno mesto konflikta i ranjivosti. Ova izložba ima za cilj da dočara promenu identiteta i ukazuje na ponovno otkrivanje sebe kada kuća više nije dom i kada se život menja iz korena.

’’Imigrantsko iskustvo podrazumeva kontinuirano raseljavanje i prilagodjavanje, ponovnu adaptaciju pripadnosti i identiteta, i stalno preispitivanje toga ko smo i gde pripadamo – procesa koji je otvoren i neprekidan i koji sugeriše da je dom fleksibilan koncept. Projekt Home Paradigm: A New Place of Belonging postavlja pitanje da li se dom uopšte može definisati iz perspektive permanentnosti ili se u ovom istoriskom trenutku menja poimanje doma; ideja ‘doma’ postaje nova paradigmua, nešto što predstavlja proces, a ne stabilnu stvar’’ – kaže Vesna Perunović.

Izložba traje do 10. maja

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

On Key

Related Posts