Search
Close this search box.

Ekskluzivni intervju: Mateja Filipović vlasnica brenda Petit Fil predstavila svoje modele u Milanu

Predstavljamo vam modnu dizajnerku Mateju i njen originalni brend “Petit Fil” koji je nedavno briljirao na modnoj platformi Emerging Talents MIlan u Italiji.

MAG42: Kako je nastao brend Petit Fil?
Petit Fil je brand koji je nastao krajem 2018. godine u BiH, rekla bih sasvim slučajno! Ja sam po struci inženjer prometa, ali me ljubav prema modi odvela u drugome smjeru. Moja baka se bavila šivanjem, sjećam se dana kada sam se igrala za njenom mašinom. Nikad nisam pomislila da će upravo jedna takva mašina promijeniti moj život te dati smisao svemu. Petit Fil sam predstavila publici tako što sam putem Instagram stranice krenula objavljivati haljine koje sam izrađivala za sebe i svoje prijateljice. Izrađivala sam komade koji su imali veze sa mojim osobnim stilom, to su bile oversized haljine koje su prilagođene za više veličina.

ph credit: @murielrieben

MAG42: Gdje pronalazite inspiraciju za vaše kolekcije?
Često pitanje! Ne mogu otkriti neki recept ili posebnu tajnu jer ne postoji. Sve moje kreacije su nastale prvo biranjem materijala jer često kada vidim materijal on mi odredi što da radim. Pitanje je samo je li radim nešto svečano ili za svakodnevnu varijantu, to je neka smjernica. Kreacije nastaju u procesu, svi projekti na kojima sam radila imaju priču iza sebe, tako svaka kolekcija je nešto iz moga života sve svoje osjećaje i ono što prolazim pokušavam predočiti i iskazati kroz svoj rad.

ph credit: @murielrieben

MAG42: Koje materijale koristite i šta vam je je najomiljeniji dio u procesu izrade kolekcije?
Kod materijala mi je bitno da su prirodni. Kod biranja materijala posebno pazim da su ugodni kupcima. Kod proizvoda, uz sam dizajn, najbitnija je kvaliteta materijala. Često mi sam materijal zna odrediti što ću raditi. Kada vidim materijal dođem na ideju što bih od njega mogla napraviti. Najomiljeniji dio u samom procesu nastanaka kreacija jest kada krenem krojiti i raditi sami proizvod. To je zaista umjetnost. Uvijek kažem da škare odrade svoje jer sve ono što smo skicirali i zamislili ipak treba napraviti vlastitim rukama.

ph credit: @murielrieben

MAG42: Koje materijale koristite i šta vam je je najomiljeniji dio u procesu izrade kolekcije?
Kod materijala mi je bitno da su prirodni. Kod biranja materijala posebno pazim da su ugodni kupcima. Kod proizvoda, uz sam dizajn, najbitnija je kvaliteta materijala. Često mi sam materijal zna odrediti što ću raditi. Kada vidim materijal dođem na ideju što bih od njega mogla napraviti. Najomiljeniji dio u samom procesu nastanaka kreacija jest kada krenem krojiti i raditi sami proizvod.  To je zaista umjetnost. Uvijek kažem da škare odrade svoje jer sve ono što smo skicirali i zamislili ipak treba napraviti vlastitim rukama. E, to je moj najdraži dio jer tad nastaju kreacije. Uvijek dolazim do nekih novih ideja, dododajem nešto novo, oblačim, kreiram na lutki… to je zaista čarolija. Ali moram priznati da uživam i u biranju materijala za kreacije. Rekla bih da uživam u čitavom procesu.

ph credit: @murielrieben

MAG42: Kako vi doživljavate modu i da li imate neki omiljeni modni trend od ranije ili sada?
Moram priznati da nisam pobornik modnih trendova, nisam osoba koja prati što se trenutno nosi. Mislim da nam je puno toga danas nametnuto. Osobno mi je najdraže kada netko ima svoj osobni stil ili kako bih rekli neki svoj “đir” . Svi moji proizvodi su nastali iz mog osobnog stila, uz male dorade. Drago mi je da je to publika prepoznala i mislim da u tome leži unikatnost.

ph credits: @emotionshots

Što je moda?
Rekla bih širok spektar, ovisno kako ju tko doživljava. Za mene su neki basic klasični komadi uvijek u modi. Trendovi su neka druga priča i oni se stvaraju, ali tko ih stvara? Ponavljam, nema ništa ljepše od osobnog stila. E, to je moda, svatko da je upravo onakav na svoj način, da svojom kreativnošću obuče i osmisli vlastiti styling. Danas dosta djevojaka nosi odjeću koju su vidjeli na izlogu te skinuli s lutke, te svi hodaju u istom. Recimo, to za mene nije moda, to su prolazni trendovi. Moda je jaka riječ.

ph credits: @emotionshots , Mateja Filipovic @emerging.talents.milan

MAG42: Kakvi su vam utisci sa Emerging Talents Milan predstavljanja u Italiji?
Rekla bih da sam još uvijek pod dojmom, zaista nevjerojatno iskustvo koje se ne može opisati riječima. Emocije i samo emocije. Tako sam sretna da sam svoj rad mogla predstaviti u prijestolnici mode tijekom Milano Fashion Weeka. Bila sam dio velike priče i ponavljam, to se ne može opisati. Pogotovo meni koja sam sve što radim sama napravila. Čitav proces koji sam prošla bio je zaista čaroban. Trudila sam se da upijam svaki trenutak. To zaista trebate doživjeti, grad i sve što se događalo tih dana u gradu. Takvu vibraciju, ponavljam, ne možete opisati nego samo doživjeti. Meni je još uvijek nevjerojatno da sam ja, koja sam krenula šivati u svojoj sobi na selu prije nepunih 6 godina, došla do Milana.

ph credit: @murielrieben

Emerging Talents Milan je platforma koja mi je pomogla da ostvarim svoje snove, da sve ono što sam vlastitim rukama stvarala, pokažem modnim kritičarima i stručnjacima. Sve svoje snove koje sam satkala u jednu priču. Čitav projekt je bio visokom nivou od same organizacije do svega popratnog, iskustvo za života. Prezentaciju smo imali u prekrasnoj palači Bocconi. Sretna sam jer sam dobila pozitivne reakcije i utiske, neke od mojih kreacija su izabrane i ostale su u Milanu. Gdje ćeš veće nagrade od toga, moj rad je prepoznat.

MAG42: Gdje možemo pronaći vašu kolekciju?
Kupnja naših proizvoda se odvija putem Instagram stranice petit_fil_. Također opremamo na Jadranu neke od butika u samoj sezoni. Sve informacije možete pogledati na našoj stranici, a uskoro otvaramo i web shop.

ph credit @murielrieben

MAG42: Kakvi su vam planovi za dalje?
Uvijek kažem da razmišljam unaprijed i to je ono što me pokreće. Kada radim neki projekt, već znam što ću raditi nakon toga i za 6 mjeseci. Prvi put mi se dogodila da nisam planirala što dalje nakon MFW. Vjerojatno od previše uzbuđenja i svega ostaloga. Ipak je to bio moj najveći izazov. Svaki novi projekt koji radim gledam da zasjeni prethodni. Tako da prvi put nisam razmišljala što dalje. Kao da sam čekala da se nešto dogodi i dogodilo se! Nisam planirala što ću, ali neka veća sila izgleda da jest. Otvorila su mi se nova vrata i projekti o kojima je još rano pričati, ali najavit ću uskoro svima. Mogu samo reći da sam sretna i da još uvijek ne vjerujem što se događa.

ph credits: @murielrieben

MAG42: Poruka za čitatelje fashionmag42 magazine je…
Sve ono što smo planirali i nije nam se ostvarilo je sastavni dio naše priče. U bilo kojem segmentu našega života, sve to je samo jedna stepenica prema naprijed. Tamo gdje mislimo da smo izgubili, tamo smo najviše dobili. Možda nam se ne čini u tom trenutku tako, ali vrijeme pokaže i odradi svoje.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts