DEVETI JAPANSKO – SRPSKI FESTIVAL FILMA

Kultfrontacija na platnu

Najsadržaniji Japansko – srpski festival filma (JSFF) od svog osnivanja, biće otvoren 9. novembra u Kulturnom centru Novog Sada od 18 časova plesnim performansom japanske koreografkinje i umetnice KINO, kao i muzičkim nastupom Noe, suosnivača festivala i frontlejdi japanskog benda 101A.

Od 9-15. novembra u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, JSFF će po prvi put trajati sedam dana, paralelno u Beogradu i Novom Sadu i prikazaće približno 70 dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja na temu KULTFRONTACIJA u tri kategorije: JSFF CORE, EAWB (East Asia-West Balkan) i INTERNATIONAL. Pored mnogih priznanja, autorima najboljih filmova biće dodeljene Toyo Tires nagrade.

Kao deo zvaničnog programa obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana, JSFF je pripremio i bogat prateći sadržaj. Ljubitelji japanske kulture i filmske umetnosti imaće priliku da posete izložbu mlade umetnice Nacumi Jagi, zatim MASTERCLASS reditelja Masatoa Ozave (Masato Ozawa) i panel na kom će učestvovati još jedan istaknuti gost, producent i reditelj popularne japanske serije THE WAY OF THE HOUSEHUSBAND koja je prethodila istoimenoj komediji koja će u okviru JSFF programa biti prikazana van konkurencije.

Pored producenta Takuma Jošide i istaknutih domaćih filmskih profesionalaca, o nagradama će odlučivati i poznata imena evropske filmske scene, producent Rudolf Biremann i glumica i scenaristkinja filma BORDERS OF LOVE Hana Vagnerova.

Festivalski program publika može da prati na sedam lokacija. U Novom Sadu: KC Novi Sad, Route 66 (Kineska četvrt) i u Beogradu: Jugoslovenska kinoteka, MTS dvorana, Dvorana kulturnog centra Beograda i Institut Servantes u Beogradu.

Japansko – srpski festival filma je događaj sa skoro decenijom iskustva kulturne razmene koji proširuje teren umetničkog dijaloga između dve zemlje, regiona ili kontinenta. Fokusirajući se pretežno na filmsku, ali i druge vizuelne umetnosti, JSFF ima tematski program koji omogućava kreatorima iz Japana, Srbije, ali u poslednje vreme i drugih zemalja i regiona, da daju svoje perspektive na zadatu temu.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, EU-Japan Fest Japan Committee, Ambasada Japana u Republici Srbiji, JETRO, Telekom Srbija, Toyo Tire Serbia, Privredna komora Srbije, Japanska poslovna alijansa u Srbiji (JBAS), Duart Platforma, Božica Velousis, FashionMag42, štamparija DOGA i Alma Quattro i Telegraf.rs.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

NOVE TENDENCIJE ’60

Izložba “Nove tendencije ’60” predstavlja svojevrstan omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka. U fokusu su tri izložbe: “Gencay, Brtka, Franchini” održana u