Search
Close this search box.

DEVETI JAPANSKO – SRPSKI FESTIVAL FILMA Kultfrontacija na platnu

DEVETI JAPANSKO – SRPSKI FESTIVAL FILMA
Kultfrontacija na platnu

 

Od 9-15 novembra u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, održaće se JSFF i posetiocima po prvi put predstaviti sedmodnevni program uporedo na 5 različitih lokacija u Beogradu i Novom Sadu. U okviru festivala biće prikazano približno 70 dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja na temu KULTFRONTACIJA u tri programske celine: JSFF CORE, EAWB (East Asia-West Balkan) i INTERNATIONAL. Pored brojnih priznanja, autorima najboljih filmova biće dodeljene Toyo Tires nagrade.

Plesnim performansom poznate japanske koreografkinje KINO koja je osvojila javnost učešćem u britanskom TV šou programu “So You Think You Can Dance“ i muzičkim nastupom Noe, suosnivačice festivala i frontlejdi japanskog rok benda 101A, biće otvoreno deveto izdanje Festivala u Kulturnom centru Novog Sada u sredu 9. novembra od 18 časova.

 

Događaj će posetiocima pružiti jedinstvenu priliku da dožive Japan kroz filmove na temu tamošnje tradicije i kulture, poput filmskog ostvarenja “Aristokrate” koje će otvoriti festival, preko savremenih perspektiva, untrašnjih sukoba, manga adaptacija, kao i kroz sadržaje koji podižu adrenalin na način svojstven japanskim poklonicima gejminga i auto-trka, kao što je film “Alivehoon”. Takođe, videćemo kako su temi KULTFRONTACIJA pristupili srpski autori sa autentičnim pristupom i karakterom, među kojima su filmovi prikazani na programima Berlinala i drugim značajnim evropskim festivalima: “Banović Strahinja”, “Kelti”, Heroji radničke klase”, “Mrak”, “Bez”, “ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku)” i drugi.

Zbog važnosti teme, ove godine, JSFF je želeo da proširi diskusiju van granica Srbije i Japana. Novitet su programske celine INTERNATIONAL i EAST ASIA-WEST BALKAN gde će biti prikazani filmovi koji su imali premijere na festialima u Kanu, Torontu i Karlovim Varima, poput “Blue Jeans”, “A Taste of Whale” i “Borders of Love”, a domaćoj publici će se između najnovijih azijskih naslova, predstaviti naslovi iz regiona: “Zbornica”, “Elegija Lovora”, “Srećan Božić, Yiwu” i “Poslije zime”.

Kratkometražni autorski filmovi i dalje predstavljaju zaštitni znak JSFF-a i zauzimaju posebno mesto ove godine.

Kao deo zvaničnog programa povodom obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana, JSFF je pripremio i bogat prateći sadržaj. Ljubitelji japanske kulture i filmske umetnosti imaće priliku da posete izložbu mlade umetnice Nacumi Jagi, zatim MASTERCLASS reditelja Masata Ozave (Masato Ozawa) i panel na kom će učestvovati još jedan istaknuti gost, producent i reditelj popularne japanske serije “The Way of the Househusband” koja je prethodila istoimenoj komediji koja će u okviru JSFF programa biti prikazana van konkurencije.

Pored producenta Takuma Jošide i istaknutih domaćih filmskih profesionalaca, o nagradama će odlučivati i poznata imena evropske kinematografske scene, slovački producent Rudolf Biremann i češka glumica i scenaristkinja filma “Borders of Love” Hana Vagnerova.

Festivalski program publika može da prati na pet lokacija. U Novom Sadu: KC Novi Sad, Route 66 (Kineska četvrt) i u Beogradu: Jugoslovenska kinoteka, MTS Dvorana, Dvorana kulturnog centra Beograda.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, EU-Japan Fest Japan Committee, Ambasada Japana u Republici Srbiji, JETRO, Telekom Srbija, Toyo Tire Serbia, Privredna komora Srbije, Japanska poslovna alijansa u Srbiji (JBAS), Duart Platforma, Božica Velousis, FashionMag42, štamparija DOGA, Alma Quattro i Telegraf.rs.

Program možete pratiti na sajtu: https://www.jsffest.com/

IG: https://www.instagram.com/jsffestival/

FB: https://www.facebook.com/japanshortfilmfestivalserbia

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Chek out The Best Actors Home platform!

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

Događaj u prestonici o kom se priča

POZNATE DAME OTKRILE SU TAJNE SVOG DOBROG IZGLEDA: REČ JE O JEDNOM BRENDU! Masaža ruku, prikaz masaže lica, povezanost sa prirodom, odlična muzika – ovako

Ovacije na Perwoll Fashion Week-u

Na 54. Perwoll Fashion Week-u, u punom Hangaru, šestoro finalista je u trci za prestižnu nagradu Boris Nikolić za savremeni modni izraz predstavilo svoje capsule