Connect
To Top

Vanja Milidrag: “Oduvek su me inspirisale žene čiji stil neprestano evoluira i koje se ne libe da eksperimentišu”

FM42 magazin je porazgovarao sa modnom dizajnerkom Vanjom Milidrag koja stoji iza iJa brenda. Kako je odlučila da dizajnira haljine, šta je inspiriše i kome su namenjene saznajte u nastavku intervjua.

FM42: Kako je nastao iJa brend?
Zainteresovanost za dizajn, vizija i inspiracija su oduvek bili prisutni, medjutim nije bilo pravo vreme, i konačno na nagovor svojih bližnjih to se i desilo.
Često sam dobijala komplimente za komade koje sam dizajnirala za sebe pa me je na neki način to i ohrabrilo da se upustim u dizajniranje haljina za @ija_label.

FM42: U čemu pronalazis inspiraciju?
Inspiraciju nalazim u tkanini, načinu na koji pada ili se savija prema formi siluete. Nekad tkanina odredjuje model, a nekad detalji – kopča, nabor, rese, karner, koji mogu biti osnova čitavog modela.
Često me inspirišu klasični modeli, karakteristični za odredjeno vremensko razdoblje koje dopunim detaljima i krojim na drugačiji nacčn tako da budu prilagodjeni savremenom načinu života.
Nekad me inspirišu mesta i stil života – prepoznatljiv stil oblačenja ljudi koji u njima žive.  Stil kojim bih opisala haljine koje dizajniram je mešavina Sidnejske opuštenosti i Pariske nonšalancije. Oduvek su me inspirisale žene čiji stil neprestano evoluira i koje se ne libe da eksperimentišu oblačenjem i isporobavanjem različitih stilova.

FM42:Kome su namenjeni tvoji modeli?
Modeli haljina koje dizajniram su namenjeni ženama koje vole sebe, vole život i vole da se zabavljaju, i modu ne shvataju previše ozbiljno. Onima koje ne prate trendove, ali znaju da sa samopouzdanjem iznesu ono što im “leži”. Ženama koje se ne spremaju satima za izlazak i koje ne bi žrtvovale udobnost zarad dobrog provoda. Ženama koje vole svakodnevni “nosivi” luksuz – svilu za brunch, opušteno piće sredom uveče, a ne samo za odredjene prilike.

FM42: Kakvi su ti dalji planovi i gde možemo da saznamo više o brendu?
Instagram je trenutno jedini način komunikacije sa klijentima, u planu je i website. Haljine se izradjuju po porudzbini i šiju se po merama, što zahteva više vremena, ali je satisfakcija klijenta znatno veća. Prave se ograničene serije svakog modela, a akcenat je na najfinijim prirodnim materijalima poput svile, lana i pamuka.

FM42: Poruka za čitaoce FM42 magazina.
Umesto poruke čitaocima citiracu Iris Apfel: “Modu možete kupiti, ali stil je nešto što posedujete. Ključ dobrog stila je u učenju o tome ko ste, što zahteva godine. Ne postoji priručnik za stil. To je forma izražavanja i pre svega, stava”.

Fotografija: Marija Timotijević @makamadafaka

Model: Ana Sekulić @cilukes

Makeup: Laura Nikolić @lauranikolic_makeup

Hair: Dalibor Vrtina @dvhclub

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Interview42

more posts