Search
Close this search box.

Uz neobičan performans, otvorena izložba Tamare Rogović – “Zemljakinja” u Aleksić Galeriji u Kragujevcu

U prisustvu velikog broja ljudi, u kragujevačkoj Aleksić galeriji, otvorena je izložba umetnice Tamare Rogović, pod nazivom “Zemljakinja”, koja će trajati sve do 8. juna 2024.

Izložbi je prethodio performans, u kome je učestvovalo 20 ljudi, uglavnom prijatelja galerije. Ideja performansa je bila da uključi publiku u proces završetka slika koje su konačno završene tek posle intervencije posetilaca, tokom performansa. Glavno pitanje za posetioce je bilo: „Šta nas pokreće?“, a reči koje su dobijene u interakciji dok su se ljudi kretali, Tamara je ispisivala na slikama koje su već bile postavljene u prostoru galerije.

Izložba „Zemljakinja“ predstavlja izbor od osam radova mlade autorke Tamare Rogović, dok je deveti rad nastao tokom performansa u interakciji sa publikom. Svi radovi su inspirisani interdisciplinarnim stvaralaštvom Asterije, istraživačke grupe za nauku i umetnost pod pokroviteljstvom Univerziteta u Edinburgu, čiji je Tamara osnivački član. 

Tamara Rogovic Performans, foto: Slava Radojević

Tamara je već poznata domaćoj publici i to kao čudo od deteta, pa najmlađi magistar umetnosti, a ovom izložbom, kako i sama kaže nastavlja ideju našeg zemljaka Nikole Tesle – razmišljanje o kretanju i povećanju energije kroz: korišćenje hrane, mir, bez usporavanja energije nasiljem i rad, kao sredstvo ubrzanja kretanja napred!

“Zemljakinja” ispituje potencijal i etiku upravljanja istraživanjem svemira i naseljavanja nebeskih tela kao teritorije za ponovno promišljanje povezanosti i međuzavisnosti ljudskih bića, ali i celog biodiverziteta naše planete, uslovljeno stvaranjem i rušenjem mostova i puteva čovečanstva. Da li su Zemljani zemljaci? Odakle si ti?“ – kaže Tamara.

Koncept izložbe je po rečima autorke, definicija trenutka u razvoju, razmišljanja i shvatanja ljudskih dometa. Lajtmotiv na Tamarinim slikama je most, koje autorka ostavlja publici da tumači, jer smatra da most ima veliku simboliku i da se može tumačiti u mnogo širem kontekstu od spajanja ljudi. Slika jeste glavni medij Tamarinog rada, ali veliku pažnju polaže i na umetnost performansa i smatra ga jednako važnim. Njene slike predstavljene na izložbi „Zemljakinja“ su velikog formata, na kojima preovlađuju ljubičasti, plavi, zlatni i zeleni tonovi.

Tamara Rogović tokom performansal, foto: Slava Radojević

Tamara je do sada izlagala u Velikoj Britaniji i Francuskoj, a posle izložbe u Kragujevcu, najavljuje izložbe u Luksemburgu, Kaliforniji i Engleskoj.

Aleksić galeriji ovom izložbom obeležava svoju godišnjicu postojanja.

Jako sam srećan što smo za godišnjicu Aleksić galerije doveli u srce Srbije, u Kragujevac, upravo Tamaru Rogović, čija dela su prvi put izložena u našoj zemlji i ovo je prvo Tamarin o predstavljanje domaćem tržištu“ – izjavio je Dejan Aleksić, vlasnik galerije.

Izložba traje do 8. juna 2024. godine.

Aleksić Galerija savremene umetnosti nalazi se na adresi Karađorđeva 26 u Kragujevcu.

Tamara Rogovic i Dejan Aleksić- Zemljakina, foto: Slava Radojević

o umetnici

Tamara Rogović je rođena 14.04.1999. godine u Kraljevu (Srbija). Prepoznata kao child prodigy, Tamara postaje pionir ubrzanog obrazovanja za decu sa izuzetnim sposobnostima i završava osnovnu školu za 7 godina sa diplomom Vuka Karadžića, zatim upisuje srednju umetničku školu i istovremeno biva primljena na univerzitetske studije likovne umetnosti čime postaje najmlađi student u Srbiji, sa svojih 14 godina. 

U šesnaestoj godini odlazi u Pariz (Francuska) na fakultet Paris College of Art. Posle samo dve godine, u svojoj osamnaestoj godini, Tamara postaje najmlađi postdiplomac na dvogodišnjim master studijama Univerziteta u Edinburgu (Velika Britanija) osnovanog 1582 godine i na kome je doktoriralo više od 20 nosilaca Nobelove nagrade. 

Tamara Rogović je najmlađa magistarka vizuelnih umetnosti na svetu sa diplomom Master of Fine Art in Contemporary Art Practice. Tamara je dobitnica vize za izuzetne talente Velike Britanije.  

Nakon prvih kolektivnih izlaganja, prvu samostalnu izložbu ostvaruje sa 12 godina.  

Retrospektivom slika  nastalih u uzrastu od 6-16 godina je postala najmlađi samostalni izlagač u KućKralja Petra I u Beogradu, 2018. godine.

Izlagala je i u Kulturnom centru u Parizu i u nekim od najprestižnijih galerija u Velikoj Britaniji.  Dobitnica je mnogih značajnih priznanja i nagrada u Srbiji i inostranstvu.  

Tamara je osnivački  član Asteria Creatives, istraživačke grupe za nauku i umetnost pod potkroviteljstvom Univerziteta u Edinburgu, koja radi na spajanju različitih nauka, filozofije  i umetnosti u cilju istraživanja Svemira – tehnologije i etike otkrivanja i naseljavanja nebeskih tela. Potpredsednica je Unije umetnika Škotske i redovan član više upravnih odbora, kao i predsedavajuca clanica Komiteta za intersekcionalne projekte.  Redovno predaje u oblastima vizuelne i savremene umetnosti na  koledžima u Velikoj Britaniji. Tamarin rad je usmeren ka razvoju teorije i prakse u simbiozi nauke i umetnosti (artiscience). 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts