Search
Close this search box.

Tamara Rogović predstavlja izložbu “Zemljakinja” u Aleksić Galeriji u Kragujevcu

Izložba “Zemljakinja” Tamare Rogović u Aleksić Galeriji, Kragujevac

Otavaranje – nedelja 12. maj 2024. u 19.00

Izložba “Zemljakinja” umetnice Tamare Rogović biće otvorena u nedelju 12. maja u Aleksić galeriji u Kragujevcu i trajaće sve do 8. juna 2024. godine.

Izložba „Zemljakinja“ predstavlja izbor radova mlade autorke Tamare Rogović, koji su informisani i podstaknuti interdisciplinarnim stvaralaštvom Asterije, istraživačke grupe za nauku i umetnost pod pokroviteljstvom Univerziteta u Edinburgu, čiji je Tamara osnivački član.

“Zemljakinja nastavlja ideju našeg zemljaka Nikole Tesle – razmišljanje o kretanju i povećanju energije kroz: korišćenje hrane, mir, bez usporavanja energije nasiljem i rad, kao sredstvo ubrzanja kretanja napred!“ – kaže Tamara Rogović i dodaje: “Zemljakinja” ispituje potencijal i etiku upravljanja istraživanjem svemira i naseljavanja nebeskih tela kao teritorije za ponovno promišljanje povezanosti i međuzavisnosti ljudskih bića, ali i celog biodiverziteta naše planete, uslovljeno stvaranjem i rušenjem mostova i puteva čovečanstva. Da li su zemljani zemljaci? Odakle si ti?“

Tamara će na izložbi u kragujevačkoj Aleksić galeriji (koja ovom izložbom obeležava i svoju godišnjicu postojanja), predstaviti svoj koncept kroz osam slika i performans.

Stoga vas “Zemljakinja”poziva na kolektivni misaoni eksperiment – performans, koji istražuje dijalektičku dimenziju pojmova kosmologije i pripadnosti.

hrana, mir i rad.

Izložba traje do 8. juna 2024. godine.

Aleksić Galerija savremene umetnosti nalazi se na adresi Karađorđeva 26 u Kragujevcu.

O umetnici

Tamara Rogović je rođena 14.04.1999. godine u Kraljevu (Srbija). Prepoznata kao child prodigy, Tamara postaje pionir ubrzanog obrazovanja za decu sa izuzetnim sposobnostima i završava osnovnu školu za 7 godina sa diplomom Vuka Karadžića, zatim upisuje srednju umetničku školu i istovremeno biva primljena na univerzitetske studije likovne umetnosti čime postaje najmlađi student u Srbiji, sa svojih 14 godina.

U šesnaestoj godini odlazi u Pariz (Francuska) na fakultet Paris College of Art. Posle samo dve godine, u svojoj osamnaestoj godini, Tamara postaje najmlađi postdiplomac na dvogodišnjim master studijama Univerziteta u Edinburgu (Velika Britanija) osnovanog 1582 godine i na kome je doktoriralo više od 20 nosilaca Nobelove nagrade.

Tamara Rogović je najmlađa magistarka vizuelnih umetnosti na svetu sa diplomom Master of Fine Art in Contemporary Art Practice. Tamara je dobitnica vize za izuzetne talente Velike Britanije.

Nakon prvih kolektivnih izlaganja, prvu samostalnu izložbu ostvaruje sa 12 godina.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts