Search
Close this search box.

„Topli film“ otvara 17. Beldocs

„Topli film“ otvara 17. Beldocs

Dugometražni dokumentarni film, „Topli film“, autora Dragana Jovićevića, otvoriće 17. Beldocs, 22. maja 2024. godine.

„Topli film“ je početkom marta imao zapaženu premijeru na 26. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a projekcija na otvaranju 17. Beldocsa, u okviru Srpskog takmičarskog programa, biće njegova nacionalna premijera.

kadar iz filma – beldocs.rs

„Topli film“ pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla tzv. kvir likova, predstavljenih u širokoj lepezi tumačenja tog termina. Počevši od naslova snimljenih nakon Drugog svetskog rata pa sve do danas, „Topli film“ tematizuje pitanje u kojoj se meri menjalo društvo u pogledu odnosa prema LGBT likovima kroz umetnost filma. Da bi predstavio tako složenu priču, autor je koristio skoro 40 ostvarenja, počevši od „Život je naš“ i „Sofke“ snimljenih 1948. godine pa sve do „Južnog vetra“ i „Kelta“ u novije vreme. Kroz tu istorijsku „vožnju“, vode nas dvojica mladih glumaca – Đorđe Mišina i Đorđe Galić, iz čije perspektive pratimo kako se, tokom svih burnih istorijskih dekada, promenio odnos društva prema onima koji se ponašaju i osećaju drugačije, posebno danas u vremenu opšte homofobije i zatvorenosti. Film počinje upravo medijskim napadom na produkciju filma, zbog potencijalnog kvir sadržaja, pre nego što je i bio prikazan. Upravo su različiti uticaji spoljašnjih okolnosti na tretman LGBT+ likova tokom duge istorije ovdašnje kinematografije okosnica „Toplog filma“.

kadar iz filma – beldocs.rs

Pored Đorđa Mišine i Đorđa Galića, koji su glavni protagonisti filma, za potrebe rekonstrukcije sećanja na brojne filmske naslove u „Toplom filmu“, intervjuisani su reditelji, glumci, teoretičari, dramaturzi i novinari. Među intervjuisanima su autori poput Želimira Žilnika, Srđana Dragojevića i Jovana Markovića, te Mladena Đorđevića, Stevana Filipovića i Milice Tomović, glumci Goran Jevtić i Miloš Timotijević, kritičari i teoretičari kao što su Nebojša Jovanović i Saša Radojević, Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević i aktivista Predrag Azdejković. U „Toplom filmu“ se poslednji put na filmu pojavljuje Milan Jelić, glumac i reditelj, ujedno i pionir „kvir estetike“, autor legendarnog filma „Bubašinter“.

Scenarista i reditelj filma je Dragan Jovićević, koji zajedno sa Natašom Pavlović i Predragom Azdejkovićem potpisuje i produkciju. Nataša Pavlović, čija je produkcija „Pogon“ glavni producent filma, ujedno je i montažerka „Toplog filma“, dok su snimatelji bili Nebojša Vasić i Aleksandar Jovanović, kompozitor muzike Nenad Jelić, a dizajner zvuka Filip Verkić. Nastanak filma finansijski su podržali Filmski centar Srbije i Slobodan Ranđelović.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts