Tijana Paunović: Ljubav  prema second hand i vintage komadima traje još iz tinejdžerskih dana

Ti komadi tada nisu izazivali pažnju koju danas imaju, niti sam tada imala svest o njima koju danas imam. U to doba mi je samo bilo bitno da nosim nešto što je moja mama ili baka nosila u svojoj mladosti. Svaki komad iz fast fashion radnji kombinovala sam sa nekim second hand ili vintage komadom kako bih na neki način bila drugačija, što je svima nama u tom nekom periodu bilo bitno, izdvojiti se.

Danas, kada svedočim  maničnoj kupovini po fast fashion radnjama, porasla je moja svest o “sporoj modi” i kupovini odeće iz second hand radnji. Sada je moja ljubav prerasla u jedan odgovoran izbor koji govori o tome kakav svet želim.

Pre obilaska svih mogućih second hand radnji u mom gradu, zavirila sam u sve porodične ormare u kojima sam našla pravo blago. Kaput beogradske konfekcije „Beko”, komplet Mirijane Marić, kožna jakna „Pobeda”… Sve su to komadi sa etiketom „Made in Yugoslavia”, pravi vintage komadi, koji su za mene zlata vredni i nosim ih sa  ponosom.

Smatram da je u svetu konzumerizma u kojem živimo dug put do budjenja svesti o održivoj modi u svakom od nas, ali duboko verujem da promenu čine i mali koraci. Za početak, predlažem da se u ormaru svakog od nas, umesto jedan fast fashion komad nađe jedan iz secon hand-a.

RetrOfinger je online prodavnica mojih secon hand i vintage komada, što onih što sam nasledila, što onih koje sam dugogodišnjim obilaskom takvih radnji stekla. Uz prvu jutarnju kafu vam moja instagram stranica RetrOfinger možda može biti inspirativna i pružiti pomoć u odabiru svakodnevnih odevnih kombinacija. Verujem da svako od nas može izgledati lepo i u ne tako skupoj garderobi. Svaki od ponuđenih komada sam pažljivo birala, pre svega, za sebe, pa ih zato rado preporučujem vama…

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

On Key

Related Posts

Dejan Gvozden with band

Posle dugogodišnje karijere, frotmen, autor i gitarista benda “Kristali”, Dejan Gvozden, priprema svoj prvi solo album. Od nedavno se preselio u Knjaževac, i u svom