Regionala 2021: Prvi festival vina od autohtonih sorti

art, music, fashion, lifestyle, beauty, events

U Beogradu će se 13. novembra u Hotelu Metropol Palace održati prvi regionalni festival vina od autohtronih sorti koji će pod nazivom Regionala predstaviti odabrane vinarije od Slovenije do Severne Makedonije u čijim se vinogradima i podrumima neguje tradicija vina od lokalnih sorti!
Ovakva manifestacija odraz je sve većeg interesovanja publike i vinara za tipičnim vinima podneblja, a Regionala će biti ekskluzivna prilika da se na jednom mestu sagledaju odlike i potencijal najznačajnijih lokalnih sorti, sve ono što ovaj naš geografski prostor predstavlja posebnim na vinskoj mapi sveta, od prokupca, plavca malog i vranca, preko tamjanike, pošipa i malvazije, od terana, blatine i rebule, graševine i morave, žilavke i furminta, probusa i kadarke, pa sve do manje poznatih vina od sorti kakve su lipolist, škrlet, sremska zelenika, seduša, rukatac, pušipel, zlatarica, grk, trnjak, sansigot, žlahtina, kratošija, krstač, crljenak, babić, neoplanta, sila, debit, zelen, trojišćina, refošk…

FOTO: Ivana Čutura

Lokalne sorte su istinsko vinsko blago i najbolja ulaznica u veliki vinski svet za čitav region – kaže jedan od najcenjenijih vinara s ovih prostora Luka Krajančić s Korčule, koji će u Beograd po prvi put doneti čitavu paletu svojih proslavljenih vina od pošipa.
Sve zajedno Regionala će prestaviti više od 40 autentičnih sorti i 57 vinarija s vinima različitog stila, od penušavih, preko mirnih i dugomaceriranih oranž vina, pa sve do desertnih. Pored osnovnih odlika vina od pojedinih sorti posetioci će imati prilike i da sagledaju njihov potencijal za odležavanje kroz više berbi.
Svoja vina na Regionali predstaviće vinarije:
Bikicki, Bire, Black Island Winery, Botunjac, Braća Rajković, Corcova, Despotika, Deurić, Doja, Đurđić, Enjingi, Feravino, Ivanović, Jokić, Jović, Estate Winery Katunar, Kozlović, Krajančić, Kutjevo, Labi Wine, Podrum Malča,Podrum manastira Bukovo, Marković, Matijašević, Maurer, Milanov podrum, Milanović, Milijan Jelić, Movia, MV Vujić, Novak, Nuić, Pelješki vrhovi, Platnaže, Plavinci, Puklavec Family Wines, Sagmeister, Stina, Stojanović, Šijački, Šipun, Škegro, Štampar, Temet, Tenuta Est, Testament, Tikveš, Tilia, Todorović, Tonković, Trdenić, Vina Prelac, Vinčić, Vinakoper, Vinum, Vino Budimir i Vukoje.

FOTO: Ivana Čutura

Manifestacija počinje u 13 časova i traje do 20 časova.
Ulaznice za Regionalu mogu se nabaviti u pretprodaji preko Tickets.rs poslovnica https://www.tickets.rs/program/regionala-2021-3214, kao i na sam dan manifestacije na ulazu u Hotelu Metropol Palace.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending

Related Posts

PUTEM ŠAMPIONA – OD STVARNOSTI DO FILMA

Novak Đoković Fondacija priredila zanimljivu prezentaciju programa Putem šampiona kroz specijalnu projekciju tematski srodnog filmskog hita „Kralj Ričard“ o jedinstvenom razvojnom putu čuvenih teniskih sestara