Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023

Sedamnaesto izdanje Talents Sarajevo održat će se u okviru 29. Sarajevo Film Festivala, a poziv za prijave je otvoren do 3. maja.

Sarajevo Film Festival poziva talentovane filmske stvaraoce i kritičare iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza da se prijave na sedamnaesto izdanje Talents Sarajevo, pod naslovom “Stuck in the Middle: Filmmaking between NO and YES”. Talents Sarajevo će se održati od 12. do 18. augusta, u okviru 29. Sarajevo Film Festivala. Na poziv se mogu prijaviti perspektivni režiseri, producenti, glumci, scenaristi, direktori fotografije, montažeri i filmski kritičari iz Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine.

Ovogodišnje izdanje Talents Sarajeva namjerava istražiti kako različiti tipovi “NE” dominiraju filmskom industrijom, ali i upozoriti na efekte suprotnog odgovora koji često ostaje u njihovoj sjeni. Pravljenje filmova je kreativni proces koji uključuje mnogo ljudi i stvara isprepletene mreže moći, te zahtijeva saradnju. U tim uslovima, “NE” i “DA” mogu izgledati kao nespojive pozicije, a filmaši se mogu osjećati zaglavljenima između njih. Umjesto da još jednom ponovi taj paralizirajući stav, Talents Sarajevo predlaže da u ova dva odgovora vidimo dvije strane istog procesa: prihvatiti ili odobriti nešto znači efektivno reći “NE” nečemu drugome, i obrnuto. Stoga Talents Sarajevo poziva filmaše da podijele svoje priče o tome kako su govorili i “NE” i “DA” u njihovim složenim odnosima, te da čuju od svojih iskusnijih kolega kako se bore s istim problemom.

Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. I svojim sedamnaestim izdanjem, Talents Sarajevo nastavlja nuditi bogat izbor predavanja, moderiranih stručnih razgovora i interaktivnih panel diskusija kao i projektnih laboratorija, studio programa i radionica.

Rok za prijave je 3. maj.

Za više informacija i prijavni obrazac molimo kliknite: https://www.berlinale-talents.de/bt/sarajevo/ap/info/index.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023.

KONTAKT:

Talents Administration

talents_sarajevo@sff.ba

* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

On Key

Related Posts