OFORMLJEN ŽIRI NAGRADE TERPSIHORA ZA 2024.

Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, saopštilo je imena tročlanog stručnog žirija, koji će odlučivati o laureatu za prestižnu Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora za 2024. godinu iz oblasti umetničke igre (klasičan balet, savremena igra, narodna igra), a koja se tradicionalno dodeljuje svakog 29. aprila na Svetski dan igre u Muzeju narodnog pozorišta u Beogradu, saopštio je predsednik udruženja Aleksandar Ilić.

U sastavu žirija, kao i prethodnih godina, delovaće predstavnici iz sve tri oblasti umetničke igre: Toma Križnar solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu – ovogodišnji laureat Nagrade Terpsihora, Milica Cerović, koreografkinja i Andrija Karaklajić Prvi solista Ansambla narodnih pesama i igara „KOLO“, asistent i pedagog za narodnu igru.

Žiri terpsihora 2024.

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora dodeljuje se u 2024. godini, trinaesti put po redu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO 1982. godine, a dosadašnji dobitnici nagrade Terpsihora su Ana Pavlović prvakinja baleta, Jovan Veselinović prvak baleta, Konstantin Kostjukov prvak baleta i koreograf, Đorđe Makarević prvak baleta i koreograf, Mira Nešić pedagog klasičnog baleta, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević prvakinja baleta, Milan Rus prvak baleta, Igor Pastor prvak balet i koreograf, Olga Olćan Miljević solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i Ana Ignjatović Zagorac savremena igračica, članica Bitef Dance kompanije i pedagoškinja savremene igre i Toma Križnat, solista Baleta Narodnog pozorišta.

Autorka svih medaljona Terpsihora koji je izrađen od čistog sterlinškog srebra 925, je umetnica Tamara Mladenović koja živi i stvara u Grčkoj.

Fotografije žirija za 2024. godinu autorka Belkisa Beka Abdulović

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

On Key

Related Posts