Search
Close this search box.

Izložba Davora Dmitrovića “Priče za malu decu”

Izložba Davora Dmitrovica “Priče za malu decu” u Aleksic galeriji u Kragujevcu od 16. do 30.septembra 2023. godine

Otvaranje – 16.septembra u 19 časova
Davor Dmitrović je slikar mlađe generacije, koji je završio zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj akademiji u Hangzho. Posle brojnih samostalnih i grupnih izložbi uspeo je da svojim stilom privuče pažnju brojnih galerista.
Na izložbi „Priče za malu decu“ u Aleksić galeriji u Kragujevcu donosi nam osam velikih formata u tehnici akril na platnu. Kao što i sam naziv kaže, slike imaju vrlo bajkovitu atmosferu. I upravo početna tačka ovog serijala slika Davora Dmitrovića jeste bajka, ali ona u kojoj je on glavni protagonista, te svoj karakterističan lik provlači kroz vlastite emotivne i erotske drame.

Miris mojih snova, 2023., akril na platnu, 180 x 130 cm

Kustos izlozbe Feđa Gavriloviću tekstu kataloga kaže da je Dmitrović svestan ove uloge u koju se stavlja i svestan neozbiljnosti igre koja se naziva život.

„Čini mi se da je Dmitrović pogodio pravu meru između mitologizacije i karikiranja samog sebe, između narcisoidnog samosažaljenja i okrutnog ismejavanja vlastitih senzibilnosti. Sama činjenica da je za glavni motiv ovog ciklusa uzeo duhovite interpretacije bajki odvaja ga od standardne savremene opsednutosti vlastitom ličnošću. Bajke su kolektivni produkt i možda nam ove Dmitrovićeve slike ukazuju na to kako smo i mi deo šireg kolektiva, kako naše žudnje i patnje nisu ni po čemu posebne, te kako su već puno puta proživljene“.

This is why we can’t have nice things, 2023., akril na platnu, 180 x 130 cm

Gavrlović zaključuje da Dmitrovićeve slike nisu prostačke i vulgarne dosetke, već pokušaji artikulacije i kreativnog usmeravanja svih tih pojedinačnih i kolektivnih frustracija i trauma. Jednako kao što su to i bajke.

Izložbom Davora Dmitorvića, Aleksic galerija će nam prezentovati novi ciklus izložbi na kojima će biti predstavljeni pored naših i umetnici iz regiona.

Izložba „Priče za malu decu“ Davora Dmitrovića traje do 30. septembra. Aleksic Galerija se nalazi u Karađorđevoj ulici broj 26 u Kragujevcu.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts