Obeležen veliki jubilej Galerije Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici – pet decenija postojanja!

Galerija „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici prethodnog vikenda proslavila je veoma značajan jubilej – 50 godina od kako funkcioniše kao samostalna ustanova i isto toliko godina od kada je prvi put predstavila javnosti svoj najvredniji legat – dela slikara Lazara Vozarevića.

Otvaranje Galerije „Lazar Vozarević“ 1973. bilo je kulturni dogadjaj sezone, a 50 godina kasnije, Galerija je ponovo bila ispunjena poštovaocima umetnosti, ljudima iz struke i ponosnim Mitrovčanima.  Ovogodišnja, jubilarna, izložba, rekonstrukcija je vizije istoričara umetnosti i likovnog kritičara, Lazara Trifunovića i Đorđa Panića, tadašnjeg direktora Galerije, iz 1973.

Marija Vuruna

Događaj je zamišljen kao putovanje kroz vreme, te je napravljena rekonstrukcija postavke iz novembra 1973,  privukla najviše pažnje posetilaca, ali i nostalgije za nekim, za umetnost, možda lakšim vremenima. Priču o tom vremenu, podelila je, sa setom, istoričarka umetnosti Ana Panić, ćerka prvog direktora Galerije. Ona je navela da je detinjstvo u Galeriji „Lazar Vozarević“ glavni razlog za odabir njenog profesionalnog poziva.

Okupljene je pozdravila i Marija Vuruna, istoričarka umetnosti i direktorka ove ustanove. Ona je govorila o sadašnjim projektima, virtuelnoj restauraciji, multimedijalnim sadržajima, ali i planovima za budućnost galerije.
Svi prisutni su dobili obećanje i poziv za novo druženje na proleće, kada će Galerija predstaviti monografiju o Lazaru Vozareviću.

Marija Vuruna i deca

Da o budućoj publici ova ustanova ne treba da brine pokazala su deca iz NTC centra Sremska Mitrovica i njihova nastavnica Slavica Bobić. Oni su oduševljeno pratili, ali i učestvovali u celom dogadjaju.
Decentralizacija kulture je ključno pitanje i zadatak na koji nas je Galerija Lazar Vozarević ponovo podsetila.

Takođe prikazan je i film o Lazaru Vozareviću, kao i multimedijalno delo mladog umetnika Valentina Tjutereva.

Lazar Vozarević, rođen u Sremskoj Mitrovici 1925. a umro u Beogradu 1968. godine, jedan je od najistaknutijih imena jugoslovenske posleratne likovne scene.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Chek out The Best Actors Home platform!

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

Svečanim otvaranjem počeo 52. FEST

Dodelom nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti reditelju Želimiru Žilniku, 23. februara 2024, u prepunoj Velikoj sali MTS Dvorane, svečano je otvoren 52.