Search
Close this search box.

Nemanja Stanković: Nominacija je, pre svega, pokazatelj da imamo šta da ponudimo svetu i u oblasti savremene umetničke muzike

FM42: Nemanja, početkom godine, ste objavili album ” Tragovi” kakve su reakcije u vašem okruženju?
Album je izašao krajem prošle godine i naišao je na pohvale od strane kritike i kolega, a naročito je lepo prihvaćen kod publike kojima umetnička, a pritom i nova, muzika nije toliko bliska. Ono što ovaj album odlikuje jeste komunikativnost koju svaka kompozicija nosi. Svaka numera na albumu ima neku svoju priču, u kojoj se slušaoci pronalaze i prepoznaju. A to negde i jeste suština klasične muzike; da nas okrene unutrašnjim promišljanjima i da osvesti sve one lepote koje naše živote čine vrednima.

FM42: Kako ste okupili kompozitorski tim?
Kompozitore čija su se imena našla na albumu izabrao sam prvenstveno zbog velikog poštovanja koje imam prema njihovom radu. To su Dragana Jovanović, Anja Đorđević, Igor Andrić, Nataša Bogojević, Irena Popović, Milica Ilić, Ivana Stefanović i Ognjen Bogdanović, veliki umetnici koje ja i privatno veoma cenim i zaista se smatram srećnikom što sam uspeo sve njih da okupim na ovom projektu. Veliko uzbuđenje i radost tokom pripremanja ovih kompozicija je nešto u čemu sam najviše uživao tokom rada na albumu. Sve su numere različite, a odlično su se uklopile u jednu savršenu celinu.

 

FM42: Album „Tragovi“ , uvršten je među pet najboljih albuma u 2020. godini, po izboru „Violoncello foundation“ iz Njujorka. Šta za vas znači ova nominacija?
Nominacija je pre svega pokazatelj da imamo šta da ponudimo svetu i u oblasti savremene umetničke muzike. To je veliki uspeh za sve učesnike na projektu, ali i za našu zemlju, jer je jedan 100% srpski proizvod – sa kompozicijama srpskih autora, sa srpskim izvođačima, snimljen i izdat u Srbiji – postao vidljiv i prepoznat u svetu, to je priznanje da imamo čime da se ponosimo. Ova nominacija je i apel našoj javnosti, kao i licima odgovornim za kulturu u našoj zemlji, da ne odustaju od naših umetnika, jer mi sada stvaramo tragove koji će kroz nekoliko decenija svedočiti o ovom periodu u kome se, uz pomoć muzike, uz pomoć umetnosti generalno, borimo za jedan bolji svet. Vremena u kojima sada živimo neizvesna su, mračna i ne previše oprimistična, ali umetnost je onaj tračak svetlosti koji svemu daje smisao.

FM42: Kakvi su vam dalji planovi?
Neizvesni. Mnogo je nastupa u inostranstvu “na čekanju”, situacija je nezahvalna za sve umetnike širom sveta. Trenutno sam fokusiran na nekoliko novih projekata i saradnji, kao i na rad sa studentima. Velika je privilegija učestvovati u procesu muzičkog sazrevanja perspektivnih umetnika, koji svojim entuzijazmom i pristupom svojoj profesiji bude nadu u bolje sutra.

FM42: Poruka za čitaoce FashionMag42 magazina.
Slušajte, čitajte, istražujte što više. Osmehnite se slučajnom prolazniku i popravite mu dan. Ne bacajte smeće na ulici za sobom. Poštujte kućni red. Nemojte da zauzimate dva mesta kada parkirate. Nosite maske. Propustite trudnice u redu na kasi. Nije teško biti fin, a mnogo znači. Budite zdravi i slušajte Tragove.

FOTO: Miša Obradović

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts