Search
Close this search box.

NAGRADU TERPSIHORA OVE GODINE DOBIJA TOMA KRIŽNAR

NAGRADU TERPSIHORA OVE GODINE DOBIJA
TOMA KRIŽNAR

Nagrada Terpsihora, prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre za 2023. godinu pripala je Tomi Križnaru, solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, a Specijalna pohvala Maši Anić, savremenoj igračici.

Svečana ceremonija uručenja nagrada će se održati 28. apralia 2023.godine u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu s početkom u 13.00 časova.

Maša Anić Dušan Jauković

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2023. godini, dvanaesti put po redu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO 1982. godine.
Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika klasičnog baleta, narodne igre i savremene igre: Miloš Vulović prvi solista Ansambla “Kolo”, umetnički direktor i koreograf KUD Oplenac – predsednik žirija, Milica Bijelić primabalerina i balet majstor i Miona Petrović savremena igračica i koreografkinja.

Masa Anić Marko Nikolić

U saopštenju žirija se navodi: Prema drevnoj Grčkoj mitologiji, muze su bile izvori inspiracije za sve umetnike i naučnike. Terpsihora je jedna od devet muza, zaštitnica je igre, a njeno ime znači „оna koja voli da igra”. Nagradu Tepsihoru za 2023. godinu, tročlani žiri je jednoglasno dodelio Tomi Križnaru za ulogu La Mola u baletu „Kraljica Margo“ koreografa Krunislava Simića.
Mladom umetniku je ovo prva velika uloga na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a suptilno nijansiranim osećanjima, sugestivno i tehnički sigurno je izgradio ulogu i prešao „granicu rampe“. Žiri mu dodeljuje ovo priznanje kao izvor inspiracije za nove umetničke izazove.
Toma Križnar je rođen 1999. godine u Novom Sadu. Baletsko školovanje započinje u baletskoj školi „La Sylphide” Dobrile Novkov u Novom Sadu. Usavrašavanje nastavlja kao stipendista u Kanadskoj nacionalnoj baletskoj školi u Torontu (Canada’s National Ballet School) u klasi profesora Aleksandra Gorbaceviča.

Toma Kriznar – Photo by Danijel Rauski

U toku školovanja sarađuje sa vodećim svetskim pedagozima i koreografima (Mrs. Mavis Staines, Mr. James Kudelka, Mr. David Peden, Mr. Sergiu Stefanschi, Mr. Martin Schläpfer, Mrs. Peggy Laurayne Baker, Mr.Shaun Amyot, Mr.Henning Albrechtsen, Mr. Marq Frerichs, Mrs. Margarita De Saa i drugim.
Od septembra 2022. godine član je Narodnog pozorišta u Beogradu.

Specijalna pohvala pripala je Maši Anić, mladoj umetnici, a žiri u obrazloženju navodi sledeće: Nije lako biti u grupi odličnih, a ipak privući posebnu pažnju. Nije lako biti u grupi jednakih, a ipak biti drugačiji. To nije tehnika, to nije pokret, to nije izgled. To je nešto, rečima nedorečeno, što vam zaustavi pogled, prodrma dušu, zagolica srce. Da li je to energija ili harizma ili jednostavno prepuštanje igri bez rezerve? Bez prekida?

Toma Kriznar – Photo by Srdjan Doroski

Maša Anić nas je očarala svojom igrom u predstavi „Životinjska farma” u izvođenju Bitef Dance kompanije. Žiri je jednoglasno doneo odluku da Specijalna pohvala za 2023. godinu dodeli ovoj mladoj umetnici sa željom da nikad ne izroni iz svoje igre, a svim mladim, sadašnjim i budućim umetnicima bude podstrek da na svoj način urone u sebe i igraju kao Maša.
Maša Anić je rođena u Novom Sadu 2005. godine. Školovala se u osnovoj i srednjoj baletskoj školi „Lujo Davičo”, a u sklopu škole je igrala dve predstave „Dunjaluk” (M. Isailović) i „Krcko Oraščić” (V. Lagunova). Od 2022. godine je postala član Bitef Dance kompanije a od 2023. godine zvanično je postala najmladji član Holandskog plesnog teatra (NDT). Iako je tek na početku svoje profesionalne karijere dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja.

Autorka svih medaljona Terpsihora koji je izrađen od čistog sterlinškog srebra 925, je umetnica Tamara Mladenović koja živi i stvara u Grčkoj.
Dosadašnji dobitnici nagrade Terpsihora su Ana Pavlović prvakinja baleta, Jovan Veselinović prvak baleta, Konstantin Kostjukov prvak baleta i koreograf, Đorđe Makarević prvak baleta i koreograf, Mira Nešić pedagog klasičnog baleta, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević prvakinja baleta, Milan Rus prvak baleta, Igor Pastor prvak balet i koreograf, Olga Olćan Miljević solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i Ana Ignjatović Zagorac savremena igračica, članica Bitef Dance kompanije i pedagoškinja savremene igre.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts