Search
Close this search box.

Maja Subotić: Nadahnuće uvek dolazi sa svih strana, najviše me inspiriše priroda i sve što se u njoj dogadja

MAG42: Pored modnog dizajna baviš se i slikanjem. Nedavno si učestvovala na Art Battle takmiičenju u Beogradu. Kakvi su ti utisci?
Utisci sa Art Battle takmičenja su fantastični! S obzirom na to da sam se ceo život bavila slikanjem i crtanjem, učestvovanje na ovom medjunarodnom takmičenju mi je pružilo novo iskustvo u smislu izazova i brzine slikanja. Shvatila sam koliko umetnost može da bude dinamična i brza, i da ne mora uvek da se stvara tokom dugog vremenskog perioda. Takmičenje je bilo izuzetno interesantno, jer su umetnici imali samo 20 minuta da pokažu svoj talenat, dok je publika birala najboljeg. Sve u svemu, bilo je uzbudljivo biti deo tog događaja i doživeti umetnost na ovako intenzivan način. Takodje mogu da pohvalim organizaciju ArtBattle Serbia, jer su uradili fantastičan posao.

FM42: Šta je zahtevnije kreiranje odevnog komada ili slikanje?
Oba procesa su zahtevna, ali svaki na svoj način. Kreiranje odevnog komada može zahtevati pažljivo planiranje, razumevanje tela i materijala, dok slikanje zahteva kreativnost, tehničko umeće i vizionarstvo. Moda i slikarsvo su usko povezani u mom slucaju i zahtevaju strast i posvećenost, ali se razlikuju u tehničkim aspektima i pristupu.

 

MAG42: Šta te inspiriše dok slikaš?
Nadahnuće uvek dolazi sa svih strana, najviše me inspiriše priroda i sve što se u njoj dogadja. Kao i u modi, tako i u umetnosti svoju inspiraciju zasnivam na insektima. Ako se zapitate zasto, glavni razlog je njihova raznolikost i struktura, obicno su mali i sastavljeni su od tri dela: glave, grudi i trbuha. Svaki insekt nosi sa sobom svoje specifičnosti i značenje, baš kao i mi u ovom dinamičnom svetu. Pristupam svakom insektu kao individualnom biću, stražujući njegov karakter i simboliku.

MAG42: Da li planiraš da organizuješ izložbu u narednom periodu?
Da, trenutno intenzivno radim na pripremi izložbe koja će biti krajem godine i baviće se temom i njegovom povezanošću sa pandemijom Covid-19. Ova izložba će se sastojati od 19 umetničkih radova stavala, koji će na kreativan način izražavati različite aspekte pandemije, kao i naše individualne i kolektivne iskustva tokom ovog perioda. Svaki rad će nositi svoju priču i simboliku, a cilj izložbe je da podstakne posmatrače na razmišljanje i emotivnu refleksiju o ovom izazovnom vremenu kroz umetnost.

MAG42:Gde možemo da saznamo više o tvojim radovima?
Moji radovi su dostupni na društvenim mrežama. Na instagramu me možete pronaći pod imenom @artistmayasubotich. Na tom profilu prikazujen svoje radove, ali i osluškujem tržište i publiku. Takođe, možete ih pronaći i na raznim online platformama za prodaju slika.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts