Search
Close this search box.

Fashionmag42 intervju: Rada Krivokapić Radonjić

Fashionmag42 magazin je imao priliku da porazgovara sa modnom kreatorkom iz Crne Gore, Radom Krivokapić Radonjić, koja nam je otkrila kako su nastali njeni modni brendovi, šta je inspiriše i kakvi su joj dalji planovi.

FM42: Rado, kako biste se predstavili našim čitaocima?
Po profesiji sam modna kreatorka i stilistkinja. Završila sam École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne devient l’Institut Français de la Mode u saradnji sa Akademijom likovnih umetnosti u Beogradu za jednu generaciju učenika 1994/95. Profesionalnu praksu sam odradila kod svjetskog modnog dizajnera Giorgio Armani za generaciju 1996/97. u Milanu koji me je upoznao sa svjetskim modnim kreatorima Giovanni Versace, Valentino Garavani, Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli, Domenico Dolce gdje sam imala priliku dopuniti svoje dotadašnje znanje. Doktorat i majstorsko pismo sam dobila u Beogradu. Jedini sam vlasnik modnih brendova Rada Radonjić, Kovilm i Rada Krivokapić Radonjić. Osnovaću još jedan, ujedno i poslednji moj brend. U toku je priprema naziva novog brenda. Za brend Rada Krivokapić Radonjić dizajnirala sam Zentivns, zajedničku narodnu nošnju, koja je zvanično registrovana i prihvaćena u svijetu. U toku je registracija farmerki za posao koje sam dizajnirala pod brendom Rada Radonjić.

Martina Mračević Bilafer / Foto: Damir Nesimi

FM42: U čemu pronalazite inspiraciju za vaše kolekcije?
U konsultacijama sa svojim klijentima.

FM42: Sa kojim materijalima najviše volite da radite?
Radim sa ekološki prihvatljivim materijalima.

Mirjana Ivanović Janković / Foto: Damir Nesimi

FM42: Kao modni dizajner kako definišete vašu ulogu u društvu?
Dizajnirala sam novi modni detalj u svijetu pod nazivom kovilm, za muškarce I žene. Rješenje registracije dizajna kovilm je izdato 16.07.2020. u Ministarstvu ekonomije i kovilm je zvanično priznat modni detalj u svijetu. Kovilm je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Upisan je u Registar dizajna pod brojem 146 – Modni detalji i njegova zaštita registrovanog dizajna traje najduže 25 godina nakon čega će se moći raditi bez izdavanja licence. Dizajnirala sam i zajedničku narodnu nošnju pod nazivom Zentivns. Rješenje registracije dizajna Zentivns je izdato 30.6.2022. u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma i Zentivns je zvanično priznata nošnja u svijetu. Zentivns je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Upisan je u Registar dizajna pod brojem 00158.

Foto: Damir Nesimi

FM42: U modnoj industiji koja je najvažnija lekcija koju ste naučili tokom stvaranja vašeg modnog brenda?
Jedna od najvažnijih lekcija koje sam naučila i na čemu se moj rad zasniva je dizajniranje odjevnih predmeta koji su uvijek aktuelni i koji su dio kruga u svakom novom trendu.

Foto: Damir Nesimi

FM42: Bavite se i pisanjem knjiga. Kada ste napisali vašu prvu knjigu?
2022. godine objavljena je moja prva knjiga pod nazivom „Odijevanje” i u pripremi su još dvije knjige.

Knjiga Odijevanje

FM42: Dobitnica ste prestižnih nagrada. Koja vam je omiljena?
Svaka nagrada je zahtjevala mnogo rada, truda i odricanja. Ove godine, u novembru u Mostaru, će mi biti dodijeljena nagrada za životno djelo. Ovu nagradu je najteže dobiti. Ova čast za mene ima posebno značenje.

Foto: Damir Nesimi

FM42: Kakvi su vam dalji planovi?
Planiran je investicioni projekat koji podrazumijeva izgradnju hotela sa pet zvjezdica u okviru brenda Rada Krivokapić Radonjić, zabavni centar pod brendom Rada Radonjić i kafić u okviru novog brenda. Biće smješteni na istoj lokaciji.

Rada Krivokapić Radonjić postcard

FM42: Poruka za čitaoce Fashionmag42 magazina.
„Najbolje dolazi onima koji urade nešto povodom toga” i „ostatak života neka vam bude najljepši period života.”

Naslovna fotografija modna kreatorka Rada Krivokapić Radonjić / Foto: Damir Nesimi

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts