Search
Close this search box.

Film sa višestrukim nominacijama za Oskara, “Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, 
otvara 52. FEST

52. međunarodni filmski festival FEST 23. februara 2024. u MTS dvorani otvoriće film “Bartonova akademija”, koji je režirao dvostruki Oskarovac Aleksander Pejn.
“Bartonova akademija” (The Holdovers) Aleksandra Pejna ovogodišnji je kandidat za nagradu Oskar u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario.

U ovom ostvarenju, čiji scenario potpisuje Dejvid Hemingson, skromni profesor prestižne američke škole primoran je da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i vodi računa o nekoliko učenika koji nemaju gde da odu za praznik. Vremenom, on razvija neočekivanu povezanost sa jednim od njih, emotivno oštećenim, pametnim, problematičnim učenikom ali i školskom kuvaricom koja je izgubila sina u Vijetnamu.

Uloge u Pejnovom filmu, koji je već ocenjen kao “šarmantna, delikatno napisana i istančano odglumljena komedija”, igraju: Pol Đamati, Dominik Sesa, Devajn Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner, Ian Doli, Džim Kaplan, Endru Garmen, Majkl Provost, Džilian Vigman i drugi.

HO_02661_R
(l-r.) Dominic Sessa stars as Angus Tully, Da’Vine Joy Randolph as Mary Lamb and Paul Giamatti as Paul Hunham in director Alexander Payne’s THE HOLDOVERS, a Focus Features release.
Credit: Seacia Pavao / © 2023 FOCUS FEATURES LLC

Film “Bartonova akademija” je već nagrađen 2023. Zlatnim glubusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu koju je poneo Pol Đamati i za sporednu žensku ulogu koja je pripala Devajn Džoj Rendolf, a prikazan je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu.
Kako u SAD-u vole da naglase, reditelj, scenarista i producent grčkog porekla, Aleksander Pejn, jedan je od retkih u Holivudu koji ima pravo na apsolutnu umetničku slobodu i “finalni rez“ svojih filmova. Mnogi glumci iz filmova ovog Amerikanca, koji je zaradio dva Oskara za adaptirani scenario, 2005. za “Stranputice” i 2012. za “Potomke”, osvajali su nagrade ili su bili u najužem krugu za osvajanje istih poput: Džeka Nikolsona, Keti Bejts, Džordža Klunija, Brusa Derna.

“Ikona nezavisnog filma” Pejn rediteljski potpisuje i hvaljene filmove: “Sve o Šmitu” iz 2002. (premijerno prikazan u Kanu), “Nebraska“ iz 2013. i “Smanjivanje” iz 2017. koji je prikazan na otvaranju festivala u Veneciji.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts