Search
Close this search box.

Fashionmag42 Intervju: Olga Uzikaeva

Svaki dan nezavisnog umetnika je izazovan, ali upravo to čini ono što radim svežim i uzbudljivim. Imati izazov je ono što nas održava živima.
MAG42: Olga, kada ste shvatili da želite da budete koreograf?
Ja sam pre svega savremena plesačica, i oduvek sam želela da plešem i plesala sam od veoma ranog detinjstva. Mogućnosti postavljanja koreografija spontano su se počele pojavljivati, verovatno od 2014. godine, kada sam predavala ples u dečjim studijima i bilo je potrebno postaviti nešto za događaje. Kasnije su počeli stizati predlozi za saradnju od prijatelja plesača. 2023. godine prvi put sam sarađivala na pozorišnom projektu, “Beograd-Berlin” (režija: Ivona Mitić i Lazar Tešić), kao koreograf. Takođe, kao nezavisna umetnica, suštinski sam svoj koreograf. To mi pruža neverovatno zadovoljstvo i slobodu.MAG42: Trenutno radite na projektu “No Exit”. Opišite nam vas proces rada sa glumcima/ plesačima.
fotograf: Neil Jarvie
Sa glumcima, radimo mnogo istraživanja o njihovim likovima kroz pokret putem improvizacije. Pronalazimo kvalitete koji odgovaraju karakteru lika, bilo da je to krutost i gustina, oštrina ili mekoća i fluidnost. Ispitujemo, eksperimentišemo, birajući i čuvajući materijal koji “funkcioniše”. Ovo je posebno zadovoljstvo radeći sa pozorištem, utelovljujući tekst ili izražavajući kroz pokret ono što samo reči ne mogu da prenesu.

Interdisciplinarni performans “Borders”, 2022, vizueli – Aleksandar Lazar i Paulina Marron, muzika – Miloš Dimitrijević i Igor Štanglicki, koreografija/ples – Olga Uzikaeva Foto: Tanja Drobnjak

MAG42: Šta vam je do sada bio najveći izazov u toku vaše karijere?
Svaki dan nezavisnog umetnika je izazovan, ali upravo to čini ono što radim svežim i uzbudljivim. Imati izazov je ono što nas održava živima.

fotograf: Fanny Laumonier, 2021, koloboracija sa vizuelnom umetnicom iz Ženeve Abigejl Janjić

MAG42: Šta planirate u daljem periodu?
Trenutno sam u kustoskom timu međunarodnog projekta “Liquid Becomings”. Sa umetničkom zajednicom ‘espaco agora now’, upravo smo osvojili grant od Evropske kulturne fondacije, kako bismo oživeli projekat i izgradili “Evropski paviljon” u jesen 2024. godine. Prezentacija ovog projekta takođe će se održati u Beogradu ovog juna. Tako da već naporno radimo na tome, jer je projekat ogroman, ali je izuzetno značajan za savremeno društvo.

Trenutno, takođe, sa dvoje kolega plesača, Radetom Obradovićem i Maksimom Korolevim, i muzičarima Milošem Dimitrijevićem i Dulce Melosom, radimo na novom plesnom komadu, koji ćemo premijerno izvesti ovog proleća. A u nešto daljoj budućnosti, želela bih da kreiram solo rad. Trenutno radim na ideji i apliciram za sredstva.

Predstava “Beograd-Berlin”, 2023, režija i gluma – Ivona Mitić i Lazar Tešić, koreografija – Olga Uzikaev
MAG42: Poruka za Fashionmag42 čitaoce.
Radite ono u čemu zaista uživate.
Foto: Tanja Drobnjak

Share

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts