Bravurozni Stefan Milenković na violini od osmijuma i Novak Đoković Fondacija priredili kulturni događaj za pamćenje u Beogradu

Novak Đoković Fondacija je priredila još jedan kulturni događaj za pamćenje u Srbiji – u slavu vrhunskog muzičkog i kreativnog umeća – koncertom priređenim u čast ekskluzivne promocije “Violine od osmijuma” – navrednije nove violine sveta. U rukama proslavljenog srpskog violiniste Stefana Milenkovića, ovaj jedinstveni instrument – kreacija na događaju prisutnog proslavljenog konstruktora Edgara Rusa iz Austrije  – dobio je još više na vrednosti kroz posebno osmišljeni koncertni program,  izveden za ovu priliku pred odabranim zvanicama Fondacije.

NDF Violina od osmijuma

Prisutne zvanice u ime Novak Đoković Fondacije je pozdravila globalna direktorka i suosnivačica Jelena Đoković – naglasivši zadovoljstvo Fondacije povodom organizacije ovog značajnog događaja globalnog profila za promociju istaknutih kulturnih vrednosti koje inspirišu i podstiču kreativnost kroz sve generacije – i u našoj zemlji. Stefan Milenković i pet od najtalentovanijih mladih violinista naše zemlje – Adrijana Durmišević, Teofil Milenković, Olivera Mitrović, Lana Zorjan i Sofija Glavičić – izveli su kraći koncert koji je oduševljenoj publici predstavio kompozicije Frica Krajslera – “Recitativo i Scherzo” (violina solo), Petra Iliča Čajkovskog – “Melodija” (uz klavirsku pratnju pijanistkinje Hilde Švan), Georga Filipa Telemana – “Koncert u D Duru za četiri violine” (Adagio-Allegro, Grave, Allegro) i Antonia Vivaldija – “Koncert za četiri violine u B molu” (Allegro, Largo, Larghetto, Allegro).

Violina od osmijuma

Violina od osmijuma – retkog plemenitog metala kristalnog sjaja i kvaliteta za čini nastanak je Edgaru Rusu trebalo čak 32 meseca – posle Beograda nastavlja putovanje na turneji koja će – pre konačne aukcije – obići 17 vodećih globalnih destinacija na kojma će ovo remek-delo konstrukcije muzičkih instrumenata biti predstavljeno posredstvom Pošte Austrije – glavnog logističkog partnera projekta. Detalje o nastanku idejnog i konstruktorskog projekta i procesu izrade “Violine od osmijuma”  lično je preneo sam Edgar Rus u obraćanju prisutnoj publici.

Stefan Milenkovic i Edgar Rus

”Srećni smo što je Novak Đoković Fondacija imala jedinstvenu priliku da  – pored vodećih svetskih metropola – priredi prezentaciju ovog umetničkog i muzičkog remek-dela, “Violine od osmijuma” i u Beogradu i Srbiji – čime se na najlepši mogući način daje posebna važnost našoj umetničkoj sredini u smislu prepoznavanja njenog doprinosa u kreiranju svetske kulturne baštine. Umetnost čini čoveka bogatim, i želja Fondacije je da organizacijom ovog i narednih događaja sadržajno obogatimo našu kulturnu scenu. Predstavljanje ovakvih vrednosti i inspiracija koju one pružaju našim kulturnim stvaraocima i poslenicima jedna je od najvažnijih naših misija naše – sa ciljem stvaranja lepšeg i boljeg sveta uz umetnost, plemenitost i humanost – u kome Srbija ima aktivnu i priznatu ulogu. Želela bih da se u ime Fondacije Novak Đoković posebno zahvalim njenom velikom prijatelju Stefanu Milenkoviću, koji prenosi izuzetno znanje i umeće na svoje studente – neke od najperspektivnjih mladih muzičara Srbije koje smo večeras pozdravili na sceni. Zahvaljujem se i cenjenim partnerima i prijateljima Fondacije i projekta – koji su nas podržali u njegovoj organizaciji”, izjavila je Jelena Đoković, globalna direktorka Novak Đoković Fondacije.

Maja Kremic i Jelena Djokovic

“Nastup na ovoj violini za mene predstavlja uzbudljivo iskustvo, jer je ona umetnički eksperiment koji objedinjuje nekoliko velikih, divnih i važnih zanata – graditeljstvo violina i juvelirstvo. Svirati na novoj violini donekle podseća na to kad sednete u nova kola, potrebno je navići se  – a sa instrumentom je to daleko kompleksnije. Iz razgovora sa majstorom Rusom sam saznao da ju je gradio po tradicionalnim principima, ali je uzimao u obzir kako će da estetski uradi elemente a da pritom sačuva suštinu instrumenta, jer violina treba da stvara zvuk – a ne da bude samo ukras. Mislim da je to uspeo veoma dobro da spoji. Važnost turneje koja predstavlja violinu od osmijuma podiže svest o muzici i umetnosti, što je svima nama potrebno”, rekao je naš proslavljeni violinista Stefan Milenković, i dodao da je “događaj u organizaciji Novak Đoković Fondacije velika pomoć i inspiracija, kao što je to i sam njen rad, koji ga motiviše da i on sledi njen primer  – i krene malim koracima u tom pravcu.”

Stefan Milenkovic i studenti

Novak Đoković Fondacija osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji, zemlji u kojoj tek svako drugo dete ima pristup predškolskom obrazovanju. Rad Fondacije temelji se na uverenju da se predškolskim obrazovanjem mogu promeniti životi dece i cele zajednice. To se postiže stvaranjem najkvalitetnijih programa i okruženja za učenje, u kojima je priliku da se usavršava imalo više od 2.200 vaspitača i učitelja. NDF je do sada rekonstuisala i izgradila 55 vrtića i pomogla više od 54,000 dece.

Foto: Dalibor Danilović

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Chek out The Best Actors Home platform!

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

Svečanim otvaranjem počeo 52. FEST

Dodelom nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti reditelju Želimiru Žilniku, 23. februara 2024, u prepunoj Velikoj sali MTS Dvorane, svečano je otvoren 52.