Adrienn Ujhazi: Živimo u konzumerističkom društvu, te informacije dobijamo sa različitih strana naročito o reciklaži i o održavanju životne sredine

U ekskluzivnom intervjuu za FM42 , Adrienn, je napomenula da svoju praksu predstavlja u više oblika poput projekata, samostalnog – grupnog izlaganja, konferencija, otvorenih razgovora i predavanja sa ciljem da rasvetli afinitete između čoveka i prirode.

FM42: Adrienn, kako bi se predstavila našim čitaocima.
Dragim čitaocima bi se predstavila pod ulogom vizuelne umetnice, te svoju radoznalost u istraživanju reflektujem kroz intirdisciplinarnu praksu uključujući različite saradnje sa oblastima poput nauke i tehnologije. Napomenula bih da svoju praksu predstavljam u više oblika poput projekata, samostalnog – grupnog izlaganja, konferencija, otvorenih razgovora i predavanja sa ciljem da rasvetlim afinitete između čoveka i prirode. Međutim, u svom umetničkom radu koristim niz pristupa uključujući fotografiju, instalaciju, video, zvuk, slikanje i vajanje sa živim kulturnim oblicima kako bi istražila koncepte koji se tiču odnosa društva sa prirodnim svetom. Ovakva vrsta umetniče prakse se može kategorizovati u BioArt.

Adrienn Ujhazi

FM42: Nedavno si bila gošća F.FM platforme, dotakli ste se jako važne teme.
Da li je Srbija spremna da se bavi reciklažom odeće i obuće?
Bilo mi je veliko zadovoljstvo što me Dunja Jovanović pozvala da učetvujem u serijalu Levi’s x F.FM, gde smo se dotakle teme reciklaže odeće i novih alternativnih rešenja poput biomaterijala. Na osnovu svog znanja i iskustva kada sagledam situaciju, smatram, da možemo i sami primetiti da se u Srbiji ekološki točak mnogo sporije vrti nego u drugim zemljama. Zbog toga deluje da smo u zaostatku kolektivnog osvešćivanja, a o tome svi igramo važnu ulogu, napomenući odgovornost određenih individua, koji mogu da imaju značajniji i jači uticaj za napredak i promenu. Pitanje jeste da li su voljni da osveže stari način rada (proizvodnju i funkcionisanje kolektiva) koji već očigledno zbog nivoa zagađenosti ne ide u korak sa vremenom u kome živimo. Iz primera drugih zemalja po Evropi očigledno postoji način, svi imamo parvo za zdravije radno okruženje što ostavlja manje ugljenog otiska.

FM42: Gde možemo da saznamo više o biomaterijalima? Dizajneri koji žele da se bave ovom vrstom modne inovacije gde mogu da se više informišu?
Živimo u konzumerističkom društvu, te informacije dobijamo sa različitih strana naročito o reciklaži i o održavanju životne sredine. Zbog toga, prva inicijativa jeste sama disciplina, stvaranje novih navika, potom širenje znanja i iskustva. Danas je to postala neophodna praksa, jer kroz individualne odluke možemo da dođemo do promene. Posmatrajući to kroz ličnu prizmu, to je upoznavanje i edukovanje publike o biomaterijalima kroz vizuelno izražavanje koji se nadovezuje za različita ekološka pitanja. O tome danas svi zainteresovani mogu otkriti svet o biomaterijalima i da se informišu na internetu kada ukucaju ključne reči na ovu temu. Postoje različite stranice, društvene mreže, e-knjige, intervjui sa umetnicima i dizajnerima. Ako među čitaocima se neko prvi put susreće ovom praksom, srdačno preporučujem knjige na ovu temu od pisca William Myers takođe, istakla bi poznatu Iris van Herpen i Natsai Audrey Chieza sa polja modne inovacije.

FM42: Bliži nam se kraj godine, Za početak godine kakvu poruku imate za naše čitaoce?
Vodimo računa nesebično jedni o drugima i o našem okruženju, jer zdrava budućnost za sve nas i buduće generacije leži u zajedničkom trudu i radu uz solidarnosti i razumevanje.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

On Key

Related Posts