Search
Close this search box.

Adrienn Ujhazi: Živimo u konzumerističkom društvu, te informacije dobijamo sa različitih strana naročito o reciklaži i o održavanju životne sredine

U ekskluzivnom intervjuu za FM42 , Adrienn, je napomenula da svoju praksu predstavlja u više oblika poput projekata, samostalnog – grupnog izlaganja, konferencija, otvorenih razgovora i predavanja sa ciljem da rasvetli afinitete između čoveka i prirode.

FM42: Adrienn, kako bi se predstavila našim čitaocima.
Dragim čitaocima bi se predstavila pod ulogom vizuelne umetnice, te svoju radoznalost u istraživanju reflektujem kroz intirdisciplinarnu praksu uključujući različite saradnje sa oblastima poput nauke i tehnologije. Napomenula bih da svoju praksu predstavljam u više oblika poput projekata, samostalnog – grupnog izlaganja, konferencija, otvorenih razgovora i predavanja sa ciljem da rasvetlim afinitete između čoveka i prirode. Međutim, u svom umetničkom radu koristim niz pristupa uključujući fotografiju, instalaciju, video, zvuk, slikanje i vajanje sa živim kulturnim oblicima kako bi istražila koncepte koji se tiču odnosa društva sa prirodnim svetom. Ovakva vrsta umetniče prakse se može kategorizovati u BioArt.

Adrienn Ujhazi

FM42: Nedavno si bila gošća F.FM platforme, dotakli ste se jako važne teme.
Da li je Srbija spremna da se bavi reciklažom odeće i obuće?
Bilo mi je veliko zadovoljstvo što me Dunja Jovanović pozvala da učetvujem u serijalu Levi’s x F.FM, gde smo se dotakle teme reciklaže odeće i novih alternativnih rešenja poput biomaterijala. Na osnovu svog znanja i iskustva kada sagledam situaciju, smatram, da možemo i sami primetiti da se u Srbiji ekološki točak mnogo sporije vrti nego u drugim zemljama. Zbog toga deluje da smo u zaostatku kolektivnog osvešćivanja, a o tome svi igramo važnu ulogu, napomenući odgovornost određenih individua, koji mogu da imaju značajniji i jači uticaj za napredak i promenu. Pitanje jeste da li su voljni da osveže stari način rada (proizvodnju i funkcionisanje kolektiva) koji već očigledno zbog nivoa zagađenosti ne ide u korak sa vremenom u kome živimo. Iz primera drugih zemalja po Evropi očigledno postoji način, svi imamo parvo za zdravije radno okruženje što ostavlja manje ugljenog otiska.

FM42: Gde možemo da saznamo više o biomaterijalima? Dizajneri koji žele da se bave ovom vrstom modne inovacije gde mogu da se više informišu?
Živimo u konzumerističkom društvu, te informacije dobijamo sa različitih strana naročito o reciklaži i o održavanju životne sredine. Zbog toga, prva inicijativa jeste sama disciplina, stvaranje novih navika, potom širenje znanja i iskustva. Danas je to postala neophodna praksa, jer kroz individualne odluke možemo da dođemo do promene. Posmatrajući to kroz ličnu prizmu, to je upoznavanje i edukovanje publike o biomaterijalima kroz vizuelno izražavanje koji se nadovezuje za različita ekološka pitanja. O tome danas svi zainteresovani mogu otkriti svet o biomaterijalima i da se informišu na internetu kada ukucaju ključne reči na ovu temu. Postoje različite stranice, društvene mreže, e-knjige, intervjui sa umetnicima i dizajnerima. Ako među čitaocima se neko prvi put susreće ovom praksom, srdačno preporučujem knjige na ovu temu od pisca William Myers takođe, istakla bi poznatu Iris van Herpen i Natsai Audrey Chieza sa polja modne inovacije.

FM42: Bliži nam se kraj godine, Za početak godine kakvu poruku imate za naše čitaoce?
Vodimo računa nesebično jedni o drugima i o našem okruženju, jer zdrava budućnost za sve nas i buduće generacije leži u zajedničkom trudu i radu uz solidarnosti i razumevanje.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Chek out The Best Actors Home platform!

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

Sava Centar u punom sjaju

Plava dvorana Sava Centra svečano otvorena, 
uz spektakularni nastup Zdravka Čolića Brojne ličnosti sa domaće scene prošetale najvećim crvenim tepihom u regionu Premijerni beogradski nastup