Search
Close this search box.

Fashionmag42 Intervju: Olga Uzikaeva

Svaki dan nezavisnog umetnika je izazovan, ali upravo to čini ono što radim svežim i uzbudljivim. Imati izazov je ono što nas održava živima.
MAG42: Olga, kada ste shvatili da želite da budete koreograf?
Ja sam pre svega savremena plesačica, i oduvek sam želela da plešem i plesala sam od veoma ranog detinjstva. Mogućnosti postavljanja koreografija spontano su se počele pojavljivati, verovatno od 2014. godine, kada sam predavala ples u dečjim studijima i bilo je potrebno postaviti nešto za događaje. Kasnije su počeli stizati predlozi za saradnju od prijatelja plesača. 2023. godine prvi put sam sarađivala na pozorišnom projektu, “Beograd-Berlin” (režija: Ivona Mitić i Lazar Tešić), kao koreograf. Takođe, kao nezavisna umetnica, suštinski sam svoj koreograf. To mi pruža neverovatno zadovoljstvo i slobodu.MAG42: Trenutno radite na projektu “No Exit”. Opišite nam vas proces rada sa glumcima/ plesačima.
fotograf: Neil Jarvie
Sa glumcima, radimo mnogo istraživanja o njihovim likovima kroz pokret putem improvizacije. Pronalazimo kvalitete koji odgovaraju karakteru lika, bilo da je to krutost i gustina, oštrina ili mekoća i fluidnost. Ispitujemo, eksperimentišemo, birajući i čuvajući materijal koji “funkcioniše”. Ovo je posebno zadovoljstvo radeći sa pozorištem, utelovljujući tekst ili izražavajući kroz pokret ono što samo reči ne mogu da prenesu.

Interdisciplinarni performans “Borders”, 2022, vizueli – Aleksandar Lazar i Paulina Marron, muzika – Miloš Dimitrijević i Igor Štanglicki, koreografija/ples – Olga Uzikaeva Foto: Tanja Drobnjak

MAG42: Šta vam je do sada bio najveći izazov u toku vaše karijere?
Svaki dan nezavisnog umetnika je izazovan, ali upravo to čini ono što radim svežim i uzbudljivim. Imati izazov je ono što nas održava živima.

fotograf: Fanny Laumonier, 2021, koloboracija sa vizuelnom umetnicom iz Ženeve Abigejl Janjić

MAG42: Šta planirate u daljem periodu?
Trenutno sam u kustoskom timu međunarodnog projekta “Liquid Becomings”. Sa umetničkom zajednicom ‘espaco agora now’, upravo smo osvojili grant od Evropske kulturne fondacije, kako bismo oživeli projekat i izgradili “Evropski paviljon” u jesen 2024. godine. Prezentacija ovog projekta takođe će se održati u Beogradu ovog juna. Tako da već naporno radimo na tome, jer je projekat ogroman, ali je izuzetno značajan za savremeno društvo.

Trenutno, takođe, sa dvoje kolega plesača, Radetom Obradovićem i Maksimom Korolevim, i muzičarima Milošem Dimitrijevićem i Dulce Melosom, radimo na novom plesnom komadu, koji ćemo premijerno izvesti ovog proleća. A u nešto daljoj budućnosti, želela bih da kreiram solo rad. Trenutno radim na ideji i apliciram za sredstva.

Predstava “Beograd-Berlin”, 2023, režija i gluma – Ivona Mitić i Lazar Tešić, koreografija – Olga Uzikaev
MAG42: Poruka za Fashionmag42 čitaoce.
Radite ono u čemu zaista uživate.
Foto: Tanja Drobnjak

Share

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Chek out The Best Actors Home platform!

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

Sava Centar u punom sjaju

Plava dvorana Sava Centra svečano otvorena, 
uz spektakularni nastup Zdravka Čolića Brojne ličnosti sa domaće scene prošetale najvećim crvenim tepihom u regionu Premijerni beogradski nastup