Search
Close this search box.

Predstava „Žensko srce u šinjelu” Mirjane Karanović gostuje u Srpskom kulturnom centru „Ivo Andrić” u Pekingu

Pozorišna priča tri glumice o tri heroine iz Prvog svetskog rata

Pozorišna predstava „Žensko srce u šinjelu” u režiji Mirjane Karanović, а po tekstu Mihajla Vitezovića, biće odigrana u subotu, 7. оktobra u Srpskom kulturnom centru „Ivo Andrić” u Pekingu.

„Žensko srce u šinjelu” prati tri glumice koje prikazuju živote tri heroine – Milunke Savić, najodlikovanije žene vojnika u istoriji ratovanja, Flore Sends, jedine Britanke sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadežde Petrović, slikarke, koja je napustila lagodnost svog života i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu.

Predstavu izvode glumice i koleginice sa klase Milana Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović. One su na svoj način oživele žene koje su ostavile veliki pečat u srpskoj istoriji, a tokom predstave sudbina velikih heroina inspiriše i menja i same glumice.

Autor plakata Dejan Podlipec

Povodom gostovanja u Pekingu glumice iz predstave su istakle:

„Veoma nam je drago što će naša predstava biti izvedena u Pekingu, i smatramo da je važno da predstavnike kulturnih institucija Kine i građane Pekinga upoznamo sa životima tri veličastvene žene iz srpske istorije. Reč je o ženama dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu koje su se istakle u najtežim trenucima za Srbiju i čuva sećanje na njih i na njihova hrabra dela.”

„Žensko srce u šinjelu” premijerno je prikazana 2018. гodine, i od tada je odigrana 58 puta u mnogim gradovima širom Srbije i Republike Srpske. Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije predstava je podržana da gostuje u Srpskom kulturnom centru u Parizu, gde je odigrana pred prepunom salom u novembru 2019.

Izvođenje predstave u Srpskom kulturnom centru u Pekingu omogućeno je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i opštine Krupanj.

Foto: Dragan Jereminov

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Chek out The Best Actors Home platform!

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

Sava Centar u punom sjaju

Plava dvorana Sava Centra svečano otvorena, 
uz spektakularni nastup Zdravka Čolića Brojne ličnosti sa domaće scene prošetale najvećim crvenim tepihom u regionu Premijerni beogradski nastup