KRALJEVSKI PIKNIK ZA MALIŠANE NA OPLENCU: NOŠENJE PRINČEVA I PRINCEZA

Povodom 6. Dečjeg festivala, Oplenac je bio najposećenija porodična destinacija u Srbiji. Dečji festival izveo je u prirodu mališane iz svih krajeva Srbije i na dva dana ih je odvojio od ekrana, video igrica i mobilnih telefona. Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Ljubica Karađorđević, pokroviteljka festivala, istakla je da je ova manifestacija prvobitno osmišljena kao lokalni događaj namenjen deci, ali je tokom godina prerastao u nacionalni porodični dan u prirodi. Na Oplencu mališani uče kroz igru, razvijaju svoje mentalne i fizičke sposobnosti i usvajaju kvalitetne životne vrednosti, kako bi kući otišli inspirisani željom da nastave da se bave nekom od aktivnosti koje su isprobali.

NEDA ZUBOVIĆ MIHALJEVIĆ
Foto: Mrvica

Pod sloganom Festivala “U zdravoj sredini rastu zdrava deca” ove je godine bilo dostupno više od 65 različitih aktivnosti koje stimulišu razvoj mentalnih i fizičkih veština najmlađih, ali i brojne edukativne radionice za decu i roditelje. Jedna od njih je bila i „Ergobaby“ radionica „Nošenje prinčeva i princeza“, u okviru koje su roditelji imali priliku da čuju više o važnosti bebonošenja i njegovim pozitivnim uticajima na zdravlje bebe.

Foto:Mrvica

„Istraživanja pokazuju da nošenje dece ima mnogobrojne pozitivne uticaje na zdravstveni i emocionalni razvoj deteta. To su prepoznali i brojni roditelji kojima je nosiljka postala deo osnovnog paketa pri kupovini baby opreme. Najpoznatiji svetski brendovi i proizvođači nosiljki su tu potrebu ozbiljno shvatili stvorivši modele koji poseduju ergonomski oblik i funkcionalnost, kao glavne karakteristike po meri savremenih roditelja. Uz nosiljku se grlimo i mazimo sa bebom, a kada je vreme za to, zajedno istražujemo svet na siguran i ergonomski način, ostavljajući roditeljima slobodne ruke i za svakodnevne aktivnosti.“ – istakla je Neda Zubović Mihaljević, „Ergobaby“ sertifikovana međunarodna savetnica za nošenje.

ALEKSANDRA KRSTIĆ Foto: Mrvica

Roditelji danas žele da očuvaju što sličniji stil i način života kakav su imali pre rođenja deteta. Žele da putuju i provode aktivno vreme sa svojim mališanima, međutim, realnu prepreku za avanture sa decom nekada predstavljaju prevoz i teren koji nije prilagođen kolicima. Na temu zdravstvenih prednosti nošenja, prisutne je edukovala Aleksandra Krstić, diplomirani fizioteraput. „Ergonomske nosiljke su jedan od vidova prevencije nastanka displazije kukova kod odojčadi, koja je česta u poslednje vreme. Tačan uzrok displazije kuka nije poznat međutim, zna se da kulture koje drže odojčad sa razdvojenim kukovima imaju veoma nisku stopu displazije. Iz tog razloga, treba izbegavati povijanje sa ispruženim kukovima tokom prvih nekoliko meseci nakon rođenja i koristiti metodu bezbednu za kukove. Jedna od ovih metoda je i nošenje bebe u ergonomskoj nosiljci koje ima veliku prednost, jer omogućava širok, tj. “M” položaj kukova.“

Suzana Bursać Foto: Mrvica

Roditelji su na ovom događaju podržani u tome da svojim primerom podstaknu decu da češće borave u prirodi, da se više kreću, da uvek istražuju i bude nova interesovanja. Predstavnice udruženja Lenine putujuće nosiljke, zajedno s „Ergobaby“ savetnicama svim zainteresovanim roditeljima su pomogle da isprobaju dečje nosiljke i da u zavisnosti od uzrasta i raspoloženja bebe odaberu omiljeni položaj nošenja, kao i da sa decom razgledaju ovu predivnu istorijsku lokaciju.

Naslovna foto: Nenad Jakovljević

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

NOVE TENDENCIJE ’60

Izložba “Nove tendencije ’60” predstavlja svojevrstan omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka. U fokusu su tri izložbe: “Gencay, Brtka, Franchini” održana u