Search
Close this search box.

Izložba Davora Dmitrovića “Priče za malu decu”

Izložba Davora Dmitrovica “Priče za malu decu” u Aleksic galeriji u Kragujevcu od 16. do 30.septembra 2023. godine

Otvaranje – 16.septembra u 19 časova
Davor Dmitrović je slikar mlađe generacije, koji je završio zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj akademiji u Hangzho. Posle brojnih samostalnih i grupnih izložbi uspeo je da svojim stilom privuče pažnju brojnih galerista.
Na izložbi „Priče za malu decu“ u Aleksić galeriji u Kragujevcu donosi nam osam velikih formata u tehnici akril na platnu. Kao što i sam naziv kaže, slike imaju vrlo bajkovitu atmosferu. I upravo početna tačka ovog serijala slika Davora Dmitrovića jeste bajka, ali ona u kojoj je on glavni protagonista, te svoj karakterističan lik provlači kroz vlastite emotivne i erotske drame.

Miris mojih snova, 2023., akril na platnu, 180 x 130 cm

Kustos izlozbe Feđa Gavriloviću tekstu kataloga kaže da je Dmitrović svestan ove uloge u koju se stavlja i svestan neozbiljnosti igre koja se naziva život.

„Čini mi se da je Dmitrović pogodio pravu meru između mitologizacije i karikiranja samog sebe, između narcisoidnog samosažaljenja i okrutnog ismejavanja vlastitih senzibilnosti. Sama činjenica da je za glavni motiv ovog ciklusa uzeo duhovite interpretacije bajki odvaja ga od standardne savremene opsednutosti vlastitom ličnošću. Bajke su kolektivni produkt i možda nam ove Dmitrovićeve slike ukazuju na to kako smo i mi deo šireg kolektiva, kako naše žudnje i patnje nisu ni po čemu posebne, te kako su već puno puta proživljene“.

This is why we can’t have nice things, 2023., akril na platnu, 180 x 130 cm

Gavrlović zaključuje da Dmitrovićeve slike nisu prostačke i vulgarne dosetke, već pokušaji artikulacije i kreativnog usmeravanja svih tih pojedinačnih i kolektivnih frustracija i trauma. Jednako kao što su to i bajke.

Izložbom Davora Dmitorvića, Aleksic galerija će nam prezentovati novi ciklus izložbi na kojima će biti predstavljeni pored naših i umetnici iz regiona.

Izložba „Priče za malu decu“ Davora Dmitrovića traje do 30. septembra. Aleksic Galerija se nalazi u Karađorđevoj ulici broj 26 u Kragujevcu.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Chek out The Best Actors Home platform!

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

Sava Centar u punom sjaju

Plava dvorana Sava Centra svečano otvorena, 
uz spektakularni nastup Zdravka Čolića Brojne ličnosti sa domaće scene prošetale najvećim crvenim tepihom u regionu Premijerni beogradski nastup