Gradovi pamte, Izložba Ivane Martić u KC Novi Sad

art, music, fashion, lifestyle, beauty, events

Izložba slika i oslikanih drvenih objekata „Gradovi pamte” Ivane Martić biće predstavljena od 20. septembra do 3. oktobra 2021. godine u Likovnom salonu Kulturnog centra Novi Sad i može se pogledati uz propisane mere zaštite.

Ivana Martić: „Priroda, gradovi, sav pojavni materijalni svet čuvari su unutrašnjih vrednosti i entiteta kroz koje se čovek identifikuje i sa kojima se prepoznaje, istovremeno ostvaruje sebe i sopstveni umetnički rad. Predeli naše percepcije susreću se sa našim unutrašnjim bićem i na toj granici nastaje umetničko delo.”

Iz ciklusa Gradovi pamte, 60×50 cm, ulje na platnu, Ivana Martić

Suština i vrednost prirode kao simbola celovitosti kojem je umetnička potreba za savršenim najbliža, zatim zapisi i sećanja na viđene gradove poput Firence, Beča, Beograda, planinskih venaca Dolomita, fruškogorskih obronaka, istočne Srbije… preneti su na platno apstraktnim stilskim rukopisom koji je kontinuirano građen kroz istraživanje odnosa oblika, boje i svetla… Postavku, pored slika na platnu, čini skupina od 25 oslikanih pločica-objekata od drveta.

Pripovedač, iz ciklusa Gradovi pamte, ulje na platnu, 50×40 cm, Ivana Martić

Svođenje vizuelnih iskustava na suštinsko, lišeno banalnog, težnja za
harmonijom u delu, kao i u životu, podudaraju se iskustveno sa onim sa čime se
već dugi niz godina suočavamo, a ta je poreba čitljivija više nego ikada ranije
– za svetom uređenih odnosa, sigurnošću i bliskosti sa prirodom,
identifikacijom sa lepotom i ispitivanjem sopstvenih kreativnih potencijala i
vrednosnih sistema.

Detalj sa slike iz ciklusa Gradovi pamte, Ivana Martić

„Dragocenost rada Ivane Martić je i odabranim prirodnim materijalima, u velikom senzibilitetu prema taktilnosti i minimalnim razlikama koje ona uočava u svakom agensu s kojim se služi. Svaki isečak, svaki fragment je deo celine i ona u toj celini vidi multiplikovane činioce kojima posvećuje dužnu pažnju. Sve to doprinosi da njeni radovi odišu toplinom i duhovnošću i onim klasičnim estetskim kategorijama koje umetnici tako smelo (ali i s razlogom, nažalost) zaobilaze u naše vreme, a to vreme vapi za više osećajnosti, sređenosti i… lepote.“, navodi u tekstu kataloga istoričar umetnosti i likovni kritičar Irina Subotić.

Foto: Dragana Udovičić

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending

Related Posts

SNIMATELЈI U SRPSKOM IGRANOM FILMU

Izložba SNIMATELЈI U SRPSKOM IGRANOM FILMU Priredila MAJA MEDIĆ oktobar 2021 – januar 2022. Filmska galerija Dvorane Kulturnog centra Beograda (DKC), Kolarčeva 6 Izložba će,