FashionMag42 vas poziva na otvaranje 12. samostalne izložbe Damira Mumbašića u Novom Sadu

Večeras u prostorijama društva novinara Vojvodine N.S. održaće se 12. samosatalna izložba malih formata,našeg umetnika Damira Mumbašića. Pozivamo vas da nam se pridružite i da zajedno uživamo u Damirovom stvaralaštvu.
Društvo Novinara Vojvodine, 06.12.2016. u 19 časova, Novi Sad.
Umetnička biografija
Damir Mumbašić je rođen 08.05.1980.godine, u Mostaru. Pohađao je Srednju školu likovnih umetnosti Gabrijel Jurkić u Mostaru, u kiparskoj klasi prof. Ljupka Antunovića i prof. Željka Marića.
Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru je upisao Pedagošku Akademiju – likovni smer, te je godine 2007. diplomirao pod vođstvom Prof. Mirsada Begovića.
Član je DHLU FBIH, ULU BIH, Würtembergischer Kunstverein Stuttgart, Ars Akademije Novi Sad, Udruženja Mumbart u Novom Sadu.
Mumbašić je samostalno izlagao kroz 11 izložbi u BiH, zemljama regiona, Evrope. Do sada je učestvovao na 9 kolektivnih izložbi, slikarskim kolonijama, različitim kulturno-umetničkim manifestacijama.
Tema koju Mumbašić trenutno razrađuje u svom slikarskom svetu su porteti. On smelo i odvažno slikarskom, crtačkom tehnikom stvara likove iz podsvesti, počevši od jednostavnih kontura do ekspresivnih i apstraktnih oblika, formi, iz kojih nastaju portreti i lica. Naziva ih žrtvama, zatvorenim, uhapšenim u detalju i trenutku. Likovi asociraju na već viđene stvarne karaktere ljudi koji će kod posmatrača izazvati reakciju već na prvo viđenje.
Ciklus minijatura Mumbašić razrađuje prodiranjem duhovnog u karakter i osobinu stvorenog lika na slici, kroz svojevrsni kolorit boja kojima raspolaže u ovom ciklusu. Slikar nam kroz emocije koje ovi portreti bude ukazuje na prednosti i nedostatke savremenog društva, više se orijentišući na manje povoljne aspekte života, koji nisu bazirani na reklamama sa TV-a. Realnost oko nas utiče na naš izgled i emocije. Mumbašić nam je to prikazao svojim likovnim jezikom, direktno ukazujući na problem ili situaciju, ne skrivajući emocije i stanja svojih likova.

  A.M.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.