FashionMag42 vam predstavlja intervju sa dizajnerkom Dijanom Vujačić

“BWF je nezamenljiv vetar u ledja za nas dizajnere. Modni studio Click je oblikovao i sačuvao esenciju modnog stvaralaštva zemlje Srbije i svojim radom u nemogućim uslovima na tržištu uspeo da zadrži dominaciju na najvišem nivou.”

FM42: Dijana, kada ste odlučili da se bavite modnim dizajnom?
Modni dizajn je bio moj izbor bez dileme kada sam konkurisala za studije na Fakultetu za primenjenu umetnost i dizajn u Beogradu. Slikarstvo je imalo veliki uticaj na mene i dominantnu ulogu u formiranju mog afiniteta. Još kao devojčica sam pisala i crtala po svojoj odeći, makazama isecala porube i menjala forme dok nisam naučila da koristim mašinu za šivenje. Naravno, drugari u školi su tražili da i njima iscrtam neku muzičku grupu ili motiv na farmerkama i super je što su roditelji a i nastavnici podržavali te naše male dečije tripove.

Tek posle sam saznala da su mnogi poznati modni dizajneri redizajnirali kupljenu i nošenu odeću, Vivien Westwood je kupovala odeću na pijacama, dizajnerski ih preoblikovala i prodavala kao deo svojih kolekcija. Armani je kao dete iz buketa cveća u vazi sklanjao cvetove koji se nisu estetski uklapali u njegov minimalizam. Neverovatno je koliko je jaka ta potreba da vizuelno oblikujemo svet oko nas u svakom smislu, modni dizajn je samo jedan od načina….. kao nadogradnja realnosti,čista hipnoza. To je način života i nije odluka već potreba.

FM42: Iz čega crpite inspiraciju dok stvarate kolekciju?
U suštini moja inspiracija je telo. Odeća je avantura, metamorfoza, zadovoljstvo, maska ili eksperimet ali nikad definitivna i dosadna. Ona je refleksija naših osećaja i misli,akcija i reakcija, način komunikacije. Svaki dan se menjamo manje ili više a te promene se vide kroz slobodu odevanja. Zato u modi ne postoje pravila. Postoji samo motiv koji te pokreće. Trendovi su diskutabilna kategorija i interaktivni su, njihova primena je toliko široka da je koketiranje sa spojem nespojivog posebna inspiracija. Osećaj „to je to“ je neprocenljiv i ne može se opisati rečima. Odeća služi nama a ne mi njoj.

FM42: Kome su namenjeni vaši modeli?
Zvuči kao kliše ali moji modeli su namenjeni svima. Tekstil je medijum koji daje neograničene mogućnosti za dizajnerski manevar i transponovanje forme. Kao dizajner sam radila komercijalne kolekcije koje su plasirane na tržište u seriji veličina od 38 do 44 i posebne serije od 44 do 52 što je poseban izazov. Lako je raditi za devojke i žene sa idealnom figurom ali žene nose i veće brojeve. Autorski i eksperimentalni modeli se najlepše prilagode većim veličinama. Poznajem mnogo prelepih, maštovitih devojaka i žena koje nose veličine preko 42 i nemaju izbor koji odgovara njihovom senzibilitetu. Ne žele odeću koja ih sakriva već onu koja njihovu lepotu ističe. E kada njima dizajniram modele dobijem poseban osmeh 

FM42: Imali ste priliku da predstavite vaše kreacije na Belgrade Fashion Week-u. Šta za vas predstavlja Belgrade Fashion Week?
BWF je nezamenljiv vetar u ledja za nas dizajnere. Modni studio Click je oblikovao i sačuvao esenciju modnog stvaralaštva zemlje Srbije i svojim radom u nemogućim uslovima na tržištu uspeo da zadrži dominaciju na najvišem nivou. Tekstilna industrija je nezasluženo doživela krah, ali po kolekcijama na nedelji mode izgleda kao da smo svetska modna elita. Bila sam više puta na sajmovima mode u Parizu i nisam bila impresionirana manifestacijom tendencija, verovatno zato što nas je BFW navikao na visoke kriterijume.

Svi mogu da prate modne revije na FashionTV i očigledno je da nema velikih razlika izmedju realizacija modnih revija na beogradskoj nedelji mode i u modnim metropolama, iako iza njih stoje svetske imperije kao podrška. Moja najjača impresija je se modne revije na kojoj su modeli pravljeni u bekstejdzu od kremova za kolače, zvuči kao nemoguća misija ali postavka manekenki iz MS Click je iznela celu kolekciju sa tolikim adrenalinom da je cela publika vrištala na kraju. Nezaboravno.

FM42: Kakvi su vam dalji planovi i gde možemo da saznamo više o vašem brendu?
Hearts&Diamonds je brend koji sam inicijalno pokrenula za englesko tržište, u Beogradu je od skoro u prodaji u koncept storu Atelje Petlja na Dorćolu. Ime brenda je pokeraški motiv koji sam reinterpretirala kao ljudsku iskonsku emotivnu potrebu za nečim retkim, posebnim,dragocenim. To nešto može biti predmet, osećaj, doživljaj, prizor, iskustvo ….. Nakit, korseti i kravate su refleksija ženskog i muškog sveta koji su povezani jednom idejom. Manifestacija te ideje je simbol koji prepoznajemo kao svoj i umesto proste dekorative biramo statement motiv.

Takav je i nakit koji dizajniram više je arhitektonska dopuna ženskom telu kao dominantan akcenat, bez suvišnih ukrasa. Od materijala koristim samo metal i staklo, minimalizam koji ističe lik i delo . Bodychain nakit je poseban izazov, autentičan je i ekskluzivan u oblikovanju forme a u svetu je odavno postao musthave aksesoar.

Foto korseta: Dušan Dimitrijević
Kako ova priča izgleda kao realizovana možete videti na: www.facebook.com/heartsdiamondsdesign/


 


Vladana Veljkovic
Vladana Veljkovic

Founder Editor in Chief

All author posts

FashionMag42 is the Answer to theUltimate Question of Fashion, theStyle and Everything!

Subscribe to FM42

MAGAZINE   |  IMPRESSUM    |   PRIVACY POLICY   |   TERMS & CONDITIONS   |  FM42 FORUMJ1FN | CONTACT

FashionMag42 is the Answer to theUltimate Question of Fashion, theStyle and Everything!

Subscribe to FM42

MAGAZINE   |  IMPRESSUM    |   PRIVACY POLICY   |   TERMS & CONDITIONS   |  FM42 FORUM I J1FN | CONTACT