Search
Close this search box.

ZAVRŠNICA REGIONALNE TURNEJE NO BORDERS ORCHESTRA U BEOGRADU

„No Borders Orchestra“, simfonijski orkestar koji okuplja muzičare iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, održaće koncert u Muzeju Jugoslavije, u nedelju 24. oktobra 2021. u 20.00.

Beogradski nastup je ujedno završnica regionalne turneje, pod nazivom No Return to Normality
i sledi posle uspešnih koncerata u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Mariboru i Novoj Gorici.

NBO Foto Karlo Cargonja

Ovom turnejom NBO želi da inspiriše ljude da razmisle o vremenu nakon pandemije. Usled sistemskih problema poput klimatskih promena, društvene nejednakosti, hiper-produktivnosti i konzumerizma – treba da se zapitamo da li želimo da se vratimo u stanje pre pandemije.

“Samim nazivom turneje No Return to Normality želimo da poručimo da normalnost koju smo živeli pre pandemije zapravo nije bila normalna i kako ne bi trebalo da težimo povratku u takav svet. Potrebna nam je promena na bolje. Upravo zbog toga, sve kompozicije u okviru našeg repertoara na ovoj turneji odražavaju transformaciju. Muzikom šaljemo poziv svima da je promena neophodna”, rekao je Premil Petrović, umetnički direktor orkestra i dirigent.

NBO Foto Karlo Cargonja

Koncert u Beogradu otvoriće jedno od najznačajnijih dela američke minimalističke muzike 20-og veka, kompozicija Shaker Loops kompozitora Johna Adamsa. Program uključuje još i kompozicije Maxa Richtera: Vivaldi recompsed u kojoj kao solista nastupa Vladimir Kostov, violinista i koncert majstor Makedonske filharmonije. Na programu je i Richard Strauss: Metamorphosen, kao i porudžbinu NBO-a od hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića Rethink! Trailer.

NBO Foto Marko Rupena

NBO je osnovan kao nevladina organizacija u Beogradu i Berlinu sa ciljem iniciranje pozitivnih društvenih promena kroz kreativnu saradnju. Tražeći načine za dekonstrukciju i transformaciju društva, zagovarajući pozitivne promene i angažujući društva da postanu inkluzivnija, interkulturna, demokratska i otvorena, NBO služi kao platforma za prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasleđa prošlosti u regionu zapadnog Balkana i šire.
NBO je jedini orkestar sa prostora bivše Jugoslavije koji je potpisao eksluzivni ugovor sa Universal Music i snimio CD za Deutsche Grammophon, najprestižniji brand za klasičnu muziku u svetu.

Ulaz na koncert je slobodan uz obaveznu prijavu preko formulara na sajtu orkestra www.nobordersorchestra.org. Broj posetilaca u sali biće ograničen zbog epidemioloških mera.

Podrška NBO turneji 2021: Nemačko ministarstvo spoljnih poslova, Sigrid Rausing Trust, Amerićka ambasada u Beogradu, European Fund fort he Bakan, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Slovenačka ambasada u Beogradu, Regional Cooperation Council, Rockefeller Brothers Fud, EU Info Centre u Sarajevu.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts