REDITELJ PITER VEBER SVEČANO OTVORIO DESETI JAPANSKO-SRPSKI FESTIVAL FILMA

10. JAPANSKO-SRPSKI FESTIVAL FILMA – JSFF

8 – 12. novembar 2023.

TRAJANJE / LASTING

REDITELJ PITER VEBER SVEČANO OTVORIO

DESETI JAPANSKO-SRPSKI FESTIVAL FILMA

Projekcijom filma, Mama, da li si to ti?, reditelja Jođija Jamade počeo 10. JSFF

Foto: Goran Zlatković Gosti iz Japana. Deseti Japansko-srpski festivala filma (JSFF), koji će trajati sve do 12. novembra, svečano je otvorio sinoć u Cineplexx Galeriji proslvljeni britanski filmski i TV reditelj, Piter Veber (Peter Webber).                                                           
Foto: Goran Zlatković – Jovana Stević i Jakša Nikodijević

„Dobrodošli na deseti Japansko-srpski festival filma! Čestitam na značajnom jubileju. Vrlo sam srećan što sam u Beogradu i što ću pogledati na ovom festivalu sve filmove i srpske i japanske produkcije. U današnje vreme, sa svim problemima koji nas okružuju, kao što je rat, promovisati kulturne događaje koji u fokusu imaju razumevanje između različitih kultura je jako važna stvar. I veoma je važno podržavati nezavisne filmove, budući da su u ponudi najviše superherojski filmovi iz Amerike. Tako da je neverovatno dragoceno što se širom sveta prave autorski i umetnički filmovi i ovo je izuzetna prilika da se pogladaju filmovi koji dolaze iz nekog drugog podneblja i iz neke druge kulture.“ – rekao je između ostalog Piter Veber, obraćajući se publici na otvaranju festivala.

PETER WEBBER. FOTO Miloš Trajković – Kadrovit.                                           

Publiku je pozdravio i savetnik u ambasadi Japana, gospodin Tecuja Cubota (Tetsuya Tsubota), na vrlo tečnom srpskom jeziku, zahvalivši se organizatorima za stvaranje novih kulturnih veza.

Foto: Goran Zlatković, Jovana Stević i Masakazu Kaneko

Pored Vebera publici se obratio još jedan gost JSFF-a i takođe uvaženi član žirija, reditelj Masakazu Kaneko, koji se osvrnuo na značaj ovakvih manifestacija, jačanju interkulturalnih odnosa i upoznavanju drugih kultura.

foto: Goran Zlatković – Mladen Djordjević, Jovana Stević i Goran Jevtić

Direktorka Japansko-srpskog festivala filma, Jovana Stević pozdravila je publiku i goste festivala i zahvalila se pokroviteljima i partnerima, koji svakako daju veliki kredibilitet i podršku ovom festivalu. U publici je bila još jedna gošća JSFF-a, slavna kasting direktorka iz Španije – Lusi Lenoks (Luci Lenox), kao i šest autora kratkometražnih filmova koji su došli iz Japana. Jovana je podsetila na prethodnih deset godina festivala, upornosti, velikog zalaganja, rada i pre svega istrajnosti, zbog koje ovogodišnji festival i ima za temu „Trajanje“

foto Baberya.media – otvaranje

„Baš ta reč najbolje opisuje put koji je JSFF prolazio od osnivanja, prevazilazivši globalne izazove i rastao je, razvijao se, negujući jedno prijateljstvo. JSFF je prepoznao mnoge, danas uticajne reditelje i filmske profesionalce. Posebno nas raduje što smo bili platforma koja je podržala na taj način njihov razvoj. Svedoci smo da se japanski i srpski film kroz ovaj format kulturne razmene dopunjuju. Na brojnim projekcijama koje smo organizovali i van granica Srbije i Japana, posetioci su često dolazili podstaknuti naslovima i autorima jedne zemlje i otkrivali kinematografiju druge.“ – istakla je Jovana.

Foto: Goran Zlatković – Mladen Djordjević, Jovana Stević i Goran Jevtić

Programski direktor festivala, Jakša Nikodijević, podsetio je na bogat program koji nas očekuje na 10. JSFF-u: „Tokom pet dana intenzivnog filmskog programa ovde, u bioskopu Cineplexx Galerija Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, imaćete priliku da vidite četiri programske celine: dugometražni i kratkometražni takmičarski program i revijalno, Japanske serije i anime, a poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade.

Foto: Goran Zlatković Jovana Stević, Peter Webber i Monika Romić

O nagradama u dugometražnoj selekciji odlučivaće žiri u sastavu: predsednik žirija reditelj Piter Veber, reditelj Masakazu Kaneko, glumica Monika Romić i trostruki dobitnik JSFF nagrade za kratki film, reditelj Ognjen Petković. Dok će nagrade za kratke filmove dodeliti žiri u sastavu: Florjan Hohr iz Nippon Connection, reditelj, Takeši Sone, još jedan JSFF alumni, prošlogodišnja dbitnica nagrade za najbolji kratki film, rediteljka Maša Šarović i reditelj Igor Stanojević“

Foto: Goran Zlatković. -Jakša Nikodijević, Jovana Stević i Jadran Malkovich

Projekcijom filma Mama, da li si to ti!? (Mom, is that you!?) čuvenog japanskog reditelja – Jođija Jamade (Yoji Yamada) počeo je 10. Japansko-srpski festival filma. Ovaj film je u takmičarskoj selekciji, a za reditelja, koji je nedavno napunio 92 godine, važi da je majstor pripovedanja o porodičnim odnosima i socijalnim prilikama u društvu. Film će zasigurno obeležiti i vrhunac slavne karijere japanske glumice Sajuri Jošinage.

Jovana Stević i Lordan Zafranović foto. Miloš Trajković – Kadrovit

Drugog dana JSFF-a u Cineplexx Galeriji, očekuje nas premijera japanskog filma „Decembar“, reditelja Anšula Čauana (Anshul Chauhan), dok ljubitelje japanske anime očekuje prava poslastica – premijera legendarnog animiranog filma Akira u 4K restauriranoj verziji, koji je režirao Kacuhiro Otomo.

U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), drugog dana festivala na programu je izložba digitalne umetnice, Vesne Filipović, MOTOKO, inspirisane Japanom, koja se otvara u 19.00, posle čega sledi blok kratkometražnih filmova: Čuvam te (Mimi Vlaović), Kaiju devojka/ Kaiju Girl (Takafumi Sakabe), Duhovi na mojim leđima (Nikola Stojanović), Tanđinsan tekstili / Tenjinsan Textiles (Michael Lyons, Haruka Mitani), Poslednji čin (Una Bojić), Dani Naoto i Misaki / The Days of Naoto and Misaki (Masao Konno), Fitness Jim (Ognjen Isailović).

PITER VEBER u publici foto Miloš Trajković – Kadrovit

Program drugog dana u Kinoteci zatvara dugometražni film Love Is Outdated, japanskog reditelja mlađe generacije, Jusakua Okamotoa (Yusaku Okamoto)

JSFF je tematski festival kulturne razmene sa fokusom na filmsku umetnost, koji se dešava u Beogradu i Tokiju u organizaciji Udruženja za razvoj umetnosti i kulture CULTCRAVE i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Beograda i Ambasade Japana u Srbiji.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

NOVE TENDENCIJE ’60

Izložba “Nove tendencije ’60” predstavlja svojevrstan omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka. U fokusu su tri izložbe: “Gencay, Brtka, Franchini” održana u