Search
Close this search box.

PREDAVANJE LUSI LENOKS I JAPANSKE ANIME U FOKUSU TREĆEG DANA JSFF-A

10. JAPANSKO-SRPSKI FESTIVAL FILMA – JSFF

8 – 12. novembar 2023.

TRAJANJE / LASTING

PREDAVANJE LUSI LENOKS I JAPANSKE ANIME U FOKUSU TREĆEG DANA JSFF-A

Trećeg dana desetog Japansko-srpskog festivala filma (JSFF) u fokusu je bila još jedna važna gošća jubileja – poznata kasting direktorka iz Barselone, Lusi Lenoks (Luci Lenox). Lusi je imala vrlo posećeno predavanje i razgovor sa studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Nagrađivana više puta, Lusi Lenoks je podelila svoja iskustva u radu s glumcima i načinu rada u okviru svoje platforme The Actors Home. Jedinstveni pristup radu učinioje da je tokom svoje bogate karijere radila sa više od 100 svetskih produkcija, čija lista klijenata uključuje Netflix, Fox, Amazon, BBC, Sky, Hulu, Lionsgate, Paramount, ABC, Disney, NBC i MediaPro.

Lucy Lenox na FDU

The Actors Home je zajednica posebno napravljena za glumce, koja pruža lep prostor profesionalcima da se povežu. Naša zajednica funkcioniše kroz kombinaciju ličnih susreta na festivalima i angažovanih onlajn sesija, a posebno sam ponosna na činjenicu da članove čine više od 55 nacionalnosti. The Actors Home ima jedinstvenu atmosferu u kojoj se pruža prilika da se glumci udružuju kako bi razmenili iskustva i sarađivali, osnažujući jedni druge da ostvare puni potencijal svoje karijere.“ – izjavila je Lusi Lenoks

Nakon ovog predavanja, JSFF je organizovao druženje sa Lusi u Etnografskom muzeju pod nazivom: Meet-up The Actors Home.

glumica Monika Romić i članica žirija casting direktorka Lucy lenox i direktorka festivala Jovana Stević

U bioskop Cineplexx Galerija prikazan je film Da li ste videli ovu ženu? (Dušana Zorića i Matije Gluščevića) i japanski film Sakana (The Fish Tale ) u režiji Šuiči Okita.

U Jugoslovenskoj kinoteci prikazn je blok kratkometražmnih filmova i izbor od desetak japanskih anima, a posebno je bila zanimljiva panel diskusija na temu ANIMATION JAPAN X EUROPE, na kojoj su svoja mišljenja razmenili: Vojin Vasović (reditelj), Miloš Tomić (reditelj I vizuelni umetnik) Takeshi Sone kinematograf), čije dve anime će biti prikazane odmah zatim u bioskopskoj Sali Kinoteke, zatim Predrag Milošević (šef katedre za animaciju na SAE Institutu u Belgradu).

Glumica_Tamara_Aleksić

Jugoslovenska kinoteka je danas domaćin zanimljivih predavanja i diskusija, te nas u 15.00 očekuje masterklas japanskog reditelja, Masakazu Kaneka, zatim u 16.00 panel „Rising Beyond“ – Kako izazovi oblikuju titane filmske industrije, na kome učestvuju Lusi Lenoks (Luci lenox) – kastinga direktorka, osnivačica platforme The Actors Home, Džonatan Ingliš (Jonathan English) – producent, osnivač Slavic Artists Management, Sanja Drakulić (kasting direktor, osnivač Duarta), Aleksandra Balmazović (glumica, producent), Jelena Gavrilović (glumica).

U 17.00 publika može da prisustvuje diskusiji posvećenoj čuvenom japanskom filmskom stvaraocu, Jasuđiru Ozuu (Yasujiro Ozu), a povodom obeležavanja 120 godina od njegovog rođenja. Učesnici su: Dejan Dabić, Igor M. Toholj i Saša Radojević.“ Po završetku ovog panela, na programu u 18.00 u bioskopskoj Kinoteke je japanski klasik Tokyo Story, po izboru Ditera Koslika (Dieter Kosslick), dugogodišnjeg direktora Berlinale-a.

Glumac Slaven Došlo

Program u Jugoslovenskoj kinoteci se završava projekcijom japanskog filma Tsugaru Lacquer Girl od 20.30.

U Cineplexx Galeriji publiku očekuju dva filma koji su deo takmičarskog programa: od 18.00 film japanskog reditelja Nobua Mizuta, – Confess To Your Crimes i Ovuda će proći put, Nine Ognjanović.

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) od 17.00 na programu su kratkometražni filmovi: Život posle smrti, Detouring Blue (Rio Kimura), Drugi avgust (Nađa Petrović), Gift (Juičiro Nakada),  5/3/0 (Danilo Stanimirović), Memories of the sparks (Masaši Kavamata)

U 19.00 će biti prikazan film Kristina, Nikole Spasića, a od 21.00 Aurorin san, Dragane Jovanović.

tribina u kinoteci

Podsećamo da je poslednjeg dana festivala, u nedelju 12. novembra u 20.15 dodela nagrada za najbolja filmska ostvarenje jubilarnog JSFF-a.

JSFF je tematski festival kulturne razmene sa fokusom na filmsku umetnost, koji se dešava u Beogradu i Tokiju u organizaciji Udruženja za razvoj umetnosti i kulture CULTCRAVE i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Beograda i Ambasade Japana u Srbiji.

jsffest.com

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts