Otvorena izložba ‘’Krug’’ Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera u Modernoj galeriji Beograd

Otvorena izložba 

”Krug” Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera

u Modernoj galeriji Beograd

do 10.jula 2022.

 

Prvi put pred domaćom publikom slika ”Krug” 

koja je više od 50 godine bila deo velike kolekcije Dejvida Rokfelera

Prethodnog vikenda, otvorena je izložba ”Krug” Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera u Modernoj galeriji Beograd, u saradnji sa Galerijom Lazar Vozarević  iz Sremske Mitrovice. 

Ovo je prvo javno prikazivanje remek-dela pred domaćom publikom, budući da je slika posle izlaganja na 9. Bijenala u Sao Paolu bila otkupljena za kolekciju Davida Rokfelera i provela više od 50 godina u jednoj od najvećih i najznačajnijih kolekcija na svetu.

Brian Rašić i Mira Adanja Polak

Slika je monumentalnih dimenzija, 208  x 160cm, rađena u kombinovanoj tehnici ulja na platnu, sa metalnim “pulijama” koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja.

 Ispred ulaza u Modernu galeriju Beograd mnogobrojne posetioce je dočekao crveni MGB kabriolet, koji je Vozarević kupio od prodate slike, i koji je vozio Beogradom te 1967.godine. Pored slike koja zauzima dominantnu poziciju u galeriji, predstavljena je i važna(arhivska) dokumentacija i fotografije dobijene od Fondacije Bijenala Sao Paula, Muzeja savremene Umetnosti u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, galerije Lazar Vozarević i Ivane Stojanović, ćerke umetnika, koja je prisustvovala i otvaranju ove značajne izložbe.

MGB Kabriolet Lazara Vozarevića

Tokom trajanja izložbe  ”KRUG” Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera, posetioci će imati priliku da čuju profesora Ješu Denegrija, jednog od autora izložbe, u okviru stručnog vođenja, a prvo najavljeno vođenje je u subotu, 25.juna 2022. godine u 13 časova.

Ješa Denegri i Barbara Garčević

Radno vreme Moderne galerije Beograd  je od ponedeljka do subote od 12 do 20 časova.

Beograd, Strahinjića Bana 8

www.modernagalerijabeograd.com

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

On Key

Related Posts