Search
Close this search box.

Otvorena Izložba Dušice Pejić „KONFLIKT“ u galeriji Štab

DUŠICA PEJIĆ „KONFLIKT“ U GALERIJI ŠTAB, Beograd

16. maj – 25. maj 2024. godina

Kustos Aleksandra Lazar

OTVORENA IZLOŽBA DUŠICE PEJIĆ „KONFLIKT“ U GALERIJI ŠTAB

Jung kao inspiracija za izložbu

U beogradskoj galeriji Štab, u četvrtak 16.maja, otvorena je izložba „KONFLIKT“ umetnice Dušice Pejić, nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga, nadovezujući se na njena prethodna istraživanja pshiho-motornog kroz igru i sinhronizaciju pokreta i gesta. Tenzija, frekvencija i amplituda zvučno-senzornih talasa, koje je Pejićeva koristila za polazište u dosadašnjim radovima gesturalne apstrakcije, u novim radovima poniru u dublje proučavanje psihe, ispitujući načine na koje nesvesno oblikuje naše iskustvo. Izložba je otvorena uz prisustvo gospođe Antje Günther, prvog sekretara u Ambasadi Švajcarske, kao i drugih uvaženih gostiju.

Dušica Pejić i kustoskinja Aleksandra Lazar, foto galerija Štab

Kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar ukazuje da ovaj internalizovani pogled, izražen kroz apstraktni gest, predstavlja kinetičko-likovni odraz jungijanskog paradoksa kojim umetnica mapira simboličke poruke nesvesnog. Ovaj internalizovani pogled, izražen kroz apstraktni gest, predstavlja kinetičko-likovni odraz jungovih ideja o konfliktu i razrešenju, kao i o aktivnoj imaginaciji.

Umetnik Nikola Žigon, umetnica Dušica Pejić i arhitekta Vladimir Lovrić, foto galerija Štab

„Kao što postoji dan i noć, dobro i zlo, život i smrt, tako i svaki deo nas nosi tamu i svetlo, haos i red. Čovek je biće polarnosti. Konflikti su važan deo nas koji nam pružaju priliku za razvoj. Oni nam pomažu da se naša svest pomeri i podigne. Okretanjem poglada unutra, šta vidimo? U svom radu istražujem koliko mogu da zaronim u dubinu svoje psihe, da iz nesvesnog prepoznam i iz njega iznesem ono sto je važno za mene i druge a da se i sama u njemu ne izgubim. Naši, lični konflikti su važni, jer su oni prilika za razvoj, prilika da se razvije naša svest.“, kaže Dušica Pejić.

Umetnica Dušica Pejić, foto galerija Štab

Izložba će biti otvorena do 25. maja 2024. godine svakoga dana od 10 do 21 časova. Razgovor o izložbi uz prisustvo umetnice i kustoskinje, održaće se u nedelju, 19. maja u 12 časova u galeriji Štab.

Dr. Jasmina Lalošević, foto galerija Štab

O umetnici:
Dušica Pejić uvršćena je u osam najistaknutijih autora apstraktne orijentacije u srpskom slikarstvu posle 2000. godine. Njeni radovi nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama u Cirihu, Beču, Beogradu, i dobitnica je nagrada kao što su Zahvalnica srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu (2018), Priznanja za rad Tesla Art fondacije (2017), Priznanja za doprinos i saradnju Art Fest At Doral u Majamiju, USA (2014), i drugih. Saradnica je na projektima povezivanja različitih umetničkih izraza, kao i vanredna profesorka na master studijama na Institutu za umetničku igru u Beogradu, gde radi na povezivanju vizuelnog i izvođačkog stvaralaštva.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts