Search
Close this search box.

Nagrada TERPSIHORA uručena solisti Narodnog pozorišta u Beogradu – TOMI KRIŽNARU

NAGRADA TERPSIHORA URUČENA SOLISTI NARODNOG
POZORIŠTA U BEOGRADU – TOMI KRIŽNARU
Specijalna pohvala za Mašu Anić

U punoj sali Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, 12.put je dodeljena nagrada Terpsihora, Tomi Križnaru, solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Specijalna pohvala – Maši Anić, savremenoj igračici.

Ovo prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) dodeljuje se na godišnjem nivou, umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre.


Program je vodila glumica Milica Janketić, a nagrade je uručio tročlani žiri, koji je tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika klasičnog baleta, narodne igre i savremene igre: Miloš Vulović prvi solista Ansambla “Kolo”, umetnički direktor i koreograf KUD Oplenac – predsednik žirija, Milica Bijelić primabalerina i balet majstor i Miona Petrović savremena igračica i koreografkinja.

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u i 2023. godini, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO 1982. godine.
Nagradu Tepsihoru za 2023. godinu, žiri je jednoglasno dodelio Tomi Križnaru za ulogu La Mola u baletu „Kraljica Margo“ koreografa Krunislava Simića.

Mladom umetniku je ovo prva velika uloga na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a suptilno nijansiranim osećanjima, sugestivno i tehnički sigurno je izgradio ulogu i prešao „granicu rampe“. Žiri mu dodeljuje ovo priznanje kao izvor inspiracije za nove umetničke izazove.
’’Ova nagrada me je jako obradovala, a svakoko predstavlja pokazatelj mog dosadašnjeg truda i smernicu za buduću karijeru’’ – izjavio je Toma.


’’Specijalna pohvala žirija, meni kao mladoj umetnici znači mnogo i predstavlja pravi vetar u leđa i jedva čekam da opravdam ovu nagradu na sceni’’ – izjavila je Maša.
Toma Križnar je rođen 1999. godine u Novom Sadu. Baletsko školovanje započinje u baletskoj školi „La Sylphide” Dobrile Novkov u Novom Sadu. Usavrašavanje nastavlja kao stipendista u Kanadskoj nacionalnoj baletskoj školi u Torontu (Canada’s National Ballet School) u klasi profesora Aleksandra Gorbaceviča.


U toku školovanja sarađuje sa vodećim svetskim pedagozima i koreografima (Mrs. Mavis Staines, Mr. James Kudelka, Mr. David Peden, Mr. Sergiu Stefanschi, Mr. Martin Schläpfer, Mrs. Peggy Laurayne Baker, Mr.Shaun Amyot, Mr.Henning Albrechtsen, Mr. Marq Frerichs, Mrs. Margarita De Saa i drugim.

Od septembra 2022. godine član je Narodnog pozorišta u Beogradu.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts