Modna kuća P….S….fashion i DAH Teatar zajedno u slavljenju žena pionirki u Srbiji

Modna kuća P….S….fashion je 2023. godine, na ekskluzivnoj modnoj reviji pod nazivom „Ti si ona”, predstavila je limitiranu kolekciju „Refleksija” koja ne samo da slavi izuzetne žene koje su bile izvor inspiracije, već i naglašava njihovu neprocenjivu ulogu u oblikovanju društva i kulture.

Kolekcija „Refleksija” vodi na putovanje kroz vreme, u kojem pred našim očima ponovo žive umetnice, književnice, pilotkinje, doktorke, arhitektice, diplomate, naučnice… Sve one su ostavile neizbrisiv trag u istoriji Srbije, inspirisale su generacije žena. Svaki detalj kolekcije priča priču o izuzetnosti ovih žena, čija je lepota isijavala iznutra – iz njihove neizmerne odvažnosti!

U međuvremenu, DAH Teatar je u procesu kreiranja svoje originalne multimedijalne instalacije pod nazivom „ONE. Ispred svog vremena”, posvećenoj i inspirisanoj ženama koje su bile pionirke u svojim oblastima u Srbiji, prepoznao ideju modne kuće P….S…. Fashion i dogovorio se da deo kolekcije budu kostimi autentičnih likova u performansu koje su tumačile Ivana Milenović Popović, Milica Petrović i Ljubica Damčević.

Ljubica Marić foto:Natalia Korenovskaia

P….S…. fashion koji je posvećen podršci ženama i promociji njihovih dostignuća, donirao je tri kostima iz kolekcije „Refleksija” inspirisane sledećim izuzetnim ženama:
Jelisavetom Načić (1878-1955), pionirkom arhitekture u Srbiji i prva diplomirana arhitektica u Srbiji, kao i prva žena koja se zaposlila u državnoj službi kao gradski arhitekta. Njeno delo obuhvata raznovrsne moderne arhitektonske projekte, uključujući i prvu stambenu zgradu na Balkanu, kao i javne objekte, poput današnje OŠ „Kralj Petar Prvi,” crkve Aleksandar Nevski I Malog stepeništa na Kalemegdanu, čime je otvorila put ženama u ovom muškom dominantnom polju, Danicom Tomić (1901-1961), koja je hrabro zakoračila u svet vazduhoplovstva postavši prva pilotkinja u Srbiji. Njena strast prema letenju i pravljenju lupinga u vazduhu doprinela je razvoju avijacije, i učinila je prvim sportskim pilotom u Srbiji, među muškarcima i ženama. Ona je druga žena na svetu sa letačkom dozvolom.

Ljubicom Marić (1909- 2003), priznatom kompozitorkom koja je obogatila srpsku muzičku scenu svojim originalnim delima. Marićeva je prva diplomirala kompoziciju na beogradskom univerzitetu. Bila je i priznata dirigentica i prva članica Srpske akademije nauke i umetnosti. Kombinovala je tradicionalne balkanske melodijske elemente s modernim evropskim kompozicijama, ostavljajući neizbrisiv trag u domaćoj i međunarodnoj muzičkoj baštini.

Lik i delo ovih izuzetnih žena, kao i još mnogih značajnih borkinja za ženska prava, predstavljene su u multimedijalnoj instalaciji „ONE. Ispred svog vremena”, pokušavajući da se osvetle njihova postignuća, značajna za našu kulturu, ali čija dela još uvek nisu dovoljno poznata i vidljiva u kulturnom i istorijskom nasleđu Srbije.

ONE. ISPRED SVOG VREMENA je originalna multimedijalna instalacija koja spaja izložbu, živo izvođenje, instalacije, performanse, video rad i fotografiju koja je održana 15, 16. i 17. januara u Parobrodu.

Naslovna fotografija: Danica Tomić Natalia Korenovskaia

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Chek out The Best Actors Home platform!

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts