Kraljičina oralna iskustva je refleksija Zoranove podrške pre svega feminizmu, emocionalnim borbama…

Zoran Ćumura pripada beogradskoj alternativnoj, bohemian kemp sceni, subkulturi koja održava beogradski puls u ritmu sa svetskim megapolisima. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti. Hrabar da živi u Srbiji svoj životni stil sa šminkom na licu šetajuću dugu kosu, martinke i kilt suknju. Njegova profesija frizera se nije svela na modeliranje frizura bankovnih službenica ili turbo folk pevačica. Zoran Ćumura je svoj životni poziv usmerio ka alternativnoj sceni, okružen umetnicima, slikarkama, balerinama, plesačima, fotografima, glumicama, pesnicima, filozofima, što zidovi njegovih salona odavno svedoče. Umetnička dela koje je skupio jednom će predstaviti nekom izložbom, sigurna sam u to. Ta veza njegovog načina života, njegove profesije i umetnosti iznedrila je čvrstu vezu koju svakodnevno živi i predstavlja svojim art-fashon conceptima –revijama i izložbama.

Biljana Cincarević
Izložba: Kraljičina oralna iskustva (Queen’s oral experience ) , Biljana Cincarević / Igor Medjinca

Mladi fotograf Igor Medjinca prkosi strujama nemogućnosti i neprilika koje vrebaju taletovane ljude iza svakog ćoska. Svojom evidentno snažnom kreativnom energijom uspeo je sebe da nametne ne lokalnoj sceni, već i svetskoj. U prilog tome govori njegova nominacija u pet najboljih apstraktnih fotografa u 2016 za Stocksy.com, izložba u New York-u i Washington-u. Preko 1000 objavljenih fotografija u poznatim svetskim i domaćim časopisima( Attn,Elite Daily,Paper,Broadly,Vice,…) Zar treba još nešto dodati? Izložba: Kraljičina oralna iskustva (Queen’s oral experience) je refleksija Zoranove podrške pre svega feminizmu, emocionalnim borbama, opstanku lepote kroz sve životne faze. Zajedno sa Igorom stvorili su ovom izlozbom estetiku koja ne pravi compromise, izražava emocionalna stanja svim vizuelnim i čulnim osećajima kroz pokrete, ekspresijom na licima aktera, zvukom. Oseća se snaga volje, glad za životom. Svaka tamna strana donosi iskustvo šta jesmo i šta nismo.

Helen Babić
Izložba: Kraljičina oralna iskustva (Queen’s oral experience ), Helen Babić / Igor Medjinca

Svaka životna poteškoća je naš prijatelj, jer nas gura da je pobedimo, nadjačamo i porastemo na viši ljudski nivo. Nema predaje. Žene koje su izabrane za ovaj art concept su svojim karijerama, životnim stilovima i društvenom ulogom isto tako beskompromisne i hrabre kao ova dva umetnika i zajedno svedoče da je moda odavno prozrena kao puka taština i površnost. Međutim, koristeći modu kao alat a ne kao suštinu, stvoren je snažan utisak da Zorana ne gledamo samo kao poznatog beogradskog frizera ili gradsku facu, a Igora ne samo kao neko mladog i talentovanog fotografa koji nema kreativnu snagu i viziju, već ih gledamo kao dva umetnika čiji izrazi ne prate puku popularnu kulturu, one koji su kroz sopstvena životna iskustva i sazrevanja uspeli da pretoče u kvalitetan umetnički izraz. Njihova umetnost pokazuje da je žilavija od mizerije svakodnevnice. Ovo je puls dva umetnika koje zajedno sa ostalim umetnicima političke struje i klime sve dublje pokušavaju da istisnu i odvoje od kreativnog i beskompromisnog rada ali i ustogljene akademske scene. Ove Kraljice govore da ‘Ništa nije kao što izgleda’, predrasude su blockade na vašem putu da se otvorite prema izobilju i raznovrsnosti života. Ako su one mogle, možete i vi!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

On Key

Related Posts