Search
Close this search box.

IZLOŽBA COSPLAYER BELGRADE: Mašta, fikcija ili stvarnost?

Fotograf Aleksandar Jovković predstavlja: COSPLAYER BELGRADE: Mašta, fikcija ili stvarnost?

Petak, 25.12.2015, 19h

O3ONE ART SPACE

Izložba fotografija “COSPLAYER BELGRADE!”

Fotograf : Aleksandar Jovković 

Izložba traje od 25.12.2015 -15.01.2016.

Fotograf Aleksandar Jovković oživljava najpoznatije likove svetskih franšiza

U petak, 25.12.2015. godine od 19h, u galeriji “O3ONE ART SPACE”, fotograf Aleksandar Jovković predstaviće svoju izložbu pod nazivom “COSPLAYER BELGRADE!”. 

Izložba je nastala kao plod jednogodišnje saradnje sa beogradskim Udruženjem za promociju japanske pop kulture „Sakurabana“.

Ova jedinstvena postavka prikazuje modele u svojim kostimima kroz neobičan spoj mašte, fikcije i stvarnosti. Iako su fotografisani u studiju, poseban pečat daje im beogradski ambijent u koji su naknadno smešteni, čime je fotograf izveo dvostruku iluziju: fiktivni likovi oživljeni su kroz protagoniste koji se nalaze u nama poznatom, ali za njih neočekivanom okruženju, a poznati gradski ambijent pretvoren je skoro u stripovski kvadrat, što ga (paradoksalno) čini fiktivnim. Pored radova koji na ovaj način podstiču interes za nastavak drame o likovima koji su na njima zastupljeni, na izložbi će se naći i odabrane studijske fotografije koje ilustruju raznovrsnost kostima i tema iz pop kulture kojima se „kosplejeri“ bave. Radovi su izvedeni u tehnici štampe na slikarskom platnu, što fotografijama daje poseban pop-art ugođaj.

Na samom otvaranju izložbe, posetioci će imati jedinstvenu priliku da uživo vide najzanimljivije  kostime koji se nalaze na fotografijama. Za ovu posebnu mini reviju, muzičku podlogu obezbediće poznati beogradski DJ Bokee.


Šta je Cosplay?

Kosplej (cosplay, složenica od engleskog ‘costume’ – kostim i ‘play’ – igra, gluma), predstavlja kreativni hobi koji u svetu, ali i na domaćem tlu, dobija sve više pažnje. Ovaj pokret se po ostatku sveta proširio iz Japana, odakle ponekad dolaze najluđi trendovi, najčešće vezani za takozvanu alternativnu pop-kulturu.

Kosplej podrazumeva kostimiranje u popularne likove iz filmova, stripova, TV serija, knjiga, video igara ili drugih medijskih franšiza. Međutim, cilj nije samo verna rekonstrukcija kostima, već i što ubedljivije dočaravanje odabranog lika kroz ponašanje, opšte držanje i govor, tako da se stvori iluzija da je izabrani karakter zaista oživeo i da ne da posmatrate samo anonimnu osobu u kostimu. 

„Kosplejer“ – osoba koja nosi kostim i uživljava se u odabrani lik, sa svakim novim projektom prolazi kroz višestruke izazove: od toga kako da u sopstvenoj režiji što bolje kreira kostim, pa do napora da što ubedljivije ostvari transformaciju, prilagodi se ulozi i na najbolji način „izvuče“ odabrani karakter iz sebe.

Sakurabana

Kosplej je u Srbiji prva počela da organizuje „Sakurabana“, Udruženje za promociju japanske pop-kulture i drugih vidova „gikovštine“. Sakurabana postoji od 2006. godine, i za gotovo deceniju svojih aktivnosti učinila je mnogo da se u Srbiji izgradi scena za ljubitelje pop-kulture, bilo pomoću svojih svakodnevnih sadržaja kao što su kurs manga crtanja, manga biblioteka, škola japanskog jezika, turniri u video igrama, časovi origamija i žurke sa azijskom muzikom, bilo putem organizovanja konvencija kao što su Japanizam, ChibiCon, BeoKon i Potermanija koje iz godine u godinu okupljaju sve više fanova i gde su kosplej takmičenja najiščekivaniji deo programa. Odnedavno, „Sakurabana“ je počela da organizuje i redovne kosplej radionice, gde zainteresovane upućuje u to kako da izgrade svoj kosplej stil i identitet, od odabira lika do veštine da se u dnevnoj sobi i sa malo novca naprave oklop, oružje ili krila.

o autoru:

Aleksandar Jovković rođen je 22.05.1975. u Beogradu. Završio je grafički dizajn na Višoj Politehničkoj Školi u Beogradu. Od 2002. godine radi profesionalno kao fotograf pod umetničkim pseudonimom GURU.  

Radio je fotografije za poznate svetske i domaće brendove kao što su: Loreal, Garnier, Carlsberg, Smirnoff, Fly London, Time Zone, Maybeline, Rubin, Eurosalon Osnivač je časopisa i internet sajta Urban BUG, u kome je prve dve godine bio urednik fotografije, da bi kasnije prešao na poziciju glavnog urednika, gde se i danas nalazi. Fotografisao je za naslovne strane više domaćih časopisa.

Do sada je imao 3 izložbe:

DEVOJKA SA ADE
Izložba fotografija najlepših devojaka beogradske Ade
Galerija centra vodenih sportova Ada Ciganlija, Beograd, 25.08 – 22.09.2011.

ROOF
Izložba modnih fotografija studija DRESS
Planeta BIGZ, Beograd, 22.11 – 29.11.2008.

REFLEKSIJA Pixel Decibel
Putujuća izložba fotografija noćnog života
SKC Beograd, 26.05 – 04.06.2005.
SKC Niš, 24.06.2005.
KC GRADILIŠTE Novi Sad, 06.07 – 11.07.2005.
KC Pančevo, 24.09.2005.

Izložba “COSPLAYER BELGRADE!” će biti otvorena do 15. januara 2015, a može da se pogleda svakog radnog dana (osim praznika) od 10-20h, kao i subotom od 14-20h.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts