Izložba ArtLink kolekcije: Gradovi-festivali, umetnici, 19. oktobar u KC Novi Sad

art, music, fashion, lifestyle, beauty, events

Izložba umetničke kolekcije asocijacije ArtLink pod nazivom Gradovi-/festivali, umetnici biće predstavljena od 19. oktobra do 1. novembra 2021. godine u Kulturnom centru Novog Sada. Radovi grupe autora naših poznatih slikara, umetnika srednje i mlađe generacije prikazani u novosadskoj Tribini mladih nastavak su inicijative „Umetnici za umetnike” kojom ArtLink spaja umetnike različitih oblasti i generacija iz Srbije i regiona.

Anđela Ristić, bez naziva, 150×100 cm, kombinovana tehnika, medijapan

„Kroz ovu platformu, odabrani umetnici i njihova dela biće predstavljeni profesionalnoj i širokoj publici i kao deo evropske platforme Gradovi-festivali, umetnici koju ArtLink razvija sa nekoliko evropskih gradova i festivala kao kontakt tačka za Srbiju i region.
U ovo veoma nesigurno vreme, u kome su umetnost i umetnici duboko pogođeni posledicama pandemije jer nisu u mogućnosti da svoj rad predstave i da uspostave komunikaciju sa publikom na način na koji su to ranije činili, ArtLink kreira novu platformu i fond Umetnici za umetnike”, rekla je umetnički direktor i osnivač ArtLink asocijacije, pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković.

Budimir Dimtrijević, Beogradski vrtovi, 60×45 cm, grafika – kombinovana tehnika, 2021

„Misija svakog stvaralaštva je da budi emociju uzvišenog, ali i da ostavlja trag o vremenu, o trenutku kada nastaje. O našem vremenu i vrtoglavim procesima, nekim budućim ljudima svedočiće dela koja nastaju danas. Ne samo dela, već i nastojanja da umetnici jedni drugima pruže ruku i o(p)stanu kao bratstvo stvaralaštva.

Marija Zdravković, Povratak sebi, ulje i olovka na platnu, 70cm x70cm, 2021 Back to yourself, oil and pencil on canvas, 70 x70cm, 2021

Odabir likovnih stvaralaca je bio po pozivu, od najpoznatijih priznatih naših slikara, do nove generacije – među njima su autori dostojni likovne enciklopedije poput Danice Baste i Maria Đikovića, zatim poetičar imaginacije Budimir Dimitrijević, umetnice apstraktnog izraza Zorica Obradović Lončar i Ivana Martić, kao i njihove mlađe koleginice Una Novosel, Anđela Ristić i Kristina Zečević, slikarka floralnih motiva jakog simboličkog izraza Marija Zdravković, kao i lucidni karikaturisti i komentatori naše stvarnosti Marija Dokmanović i Jakša Vlahović”, napisala je u katalogu izložbe Emina Ćirić, istoričar umetnosti i novinar.

Una Novosel, ”Golden age”17., 120×80 cm, kombinovana tehnika na platnu, 2020

Izložba je humanitarnog karaktera, prodajna, i ima za cilj umetničku podršku umetnicima. Od prodaje slika deo novca ide u fond ArtLink asocijacije koja podržava mlade muzičke talente i vizuelne umetnike.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending

Related Posts

PUTEM ŠAMPIONA – OD STVARNOSTI DO FILMA

Novak Đoković Fondacija priredila zanimljivu prezentaciju programa Putem šampiona kroz specijalnu projekciju tematski srodnog filmskog hita „Kralj Ričard“ o jedinstvenom razvojnom putu čuvenih teniskih sestara