Fashionmag42 intervju: Vanja Juranić

Fashionmag42 magazin je imao priliku porazgovarati sa rediteljkom Vanjom Juranić koja je privukla veliku pažnju sa filmom ‘Samo kad se smijem’ . Otkrila nam je kako je došla na ideju da napravi film, izabere glavne aktere i na čemu trenutno radi.

FM42: Vanja, ukratko predstavite vas novi film ‘Samo kad se smijem’ našim čitaocima.
“Samo kad se smijem” je univerzalna priča o ženi koja je zarobljena u patrijarhalnoj sredini i nasilnom braku. Iako je žrtva, glavna protagonistica je aktivna i bori se promijeniti situaciju. Osim duboko ukorijenjenog patrijarhata i mizoginije, film također tematizira obiteljsku strukturu moći i hijerarhiju unutar obitelji koja se gotovo pa instiktivno uspostavlja. Sve to je prikazano kroz lik Tine, mlade majke i supruge, koja je zbog trudnoće prekinula svoj studij. U trenutku kada se odluči nastaviti edukaciju, njezin suprug Frane, unatoč prvotnom pristanku i podršci, počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Vanja Juranić photo:Samir Cerić Kovačević

FM42: Glavne uloge u filmu tumače Tihana Lazović i Slavko Sobin.  Da li ste oduvek znali da ćete ostvariti saradnju?
Kada sam tek krenula s pisanjem scenarija, nisam razmišljala tko bi igrao glavne uloge. Par godina kasnije, Tihana i ja smo se srele na jednom setu i razgovarale o slučaju koji je bio najviše eksponiran u hrvatskim medijima. Kako smo obje na isti način razmišljale o tome iz koje pozicije bi trabalo utjeloviti glavnu junakinju, počela sam razmišljati o Tihani kao glavnoj glumici u filmu. Godinu-dvije kasnije, srela sam Slavka na jednoj premijeri na kojoj je bila i Tihana. Kada sam vidjela njih dvoje u interakciji i energiju kojom su zračili, podsjetili su me na mladi bračni par koji kreće u brak s velikim ružičastim naočalama, niti ne sluteći što zaista znači zajednički život. Iako mi je tada bilo jasno da su njih dvoje dobar odabir za uloge u ovoj priči, napravila sam malu audiciju za mušku ulogu, no kemija između Tihane i Slavka je upravo ono što sam mislila da je potrebno za ovaj film.

Tihana Lazović i Slavko Sobin

FM42: Tema filma je porodično nasilje, kakva atmosfera je vladala na setu?
Svi smo osjećali ogromnu odgovornost prema temi koju film obrađuje, što se dodatno odražavalo u radu i interakciji s cijelokupnom ekipom filma. Imala sam sjajnu filmsku ekipu. Vrhunski profesionalci koji znaju pravila filmskog seta, pa kada su se snimale emotivno ili fizički zahtjevnije scene, nije bilo potrebno ništa previše naglašavati ili tražiti. Cijela filmska ekipa se automatski prilagodila situaciji. Mogućnost prilagodbe je izrazito važna na filmskom setu, to je kao nepisano pravilo, već kod postavljanja rasvjete za zahtjevniju scenu set je bio tiši. Dok kod pripreme pred sam kadar, apsolutno sve je bilo podređeno glumcima i našem radu. Bitno je da kao tim dajemo podršku jedni drugima i razumijemo na koji način tu podršku pružiti.

FM42: U toku je promocija filma u gradovima u Hrvatskoj. Kakva je reakcija publike?
Da, imamo gostovanja po cijeloj Hrvatskoj i dok ovo pišem, upravo se vraćamo s otoka Veli Lošinj, gdje smo imali još jednu projekciju na kojoj je publika vrlo emotivno reagirala. Inače, do sada, reakcija publike je iznad svih mojih očekivanja. Kao i komentari kolega i kritike. Nisam mislila da će film pobuditi ovakav interes javnosti.

FM42: Da li ćemo imati priliku da pogledamo film i u Srbiji?
Da, premijera filma u Srbiji će biti u Beogradu početkom druge godine i tome se jako veselim. Svi se veselimo. S obzirom na gledanost srpskih filmova u Srbiji i entuzijazam koji ljudi imaju kada raspravljaju o srpskom filmu, rekla bi da je u Srbiji puno veći interes za film, a i za kulturu općenito. Jako me interesira kako će film biti primljen u Srbiji.

Vanja Juranić photo: Krešimir Sorić

FM42: Kakvi su vam dalji planovi?
U predprodukciji sam s trećim igranim filmom, u montaži s drugim dugometražnim dokumentarnim i razvijam još par scenarija za igrani film.

FM42: Poruka za čitaoce Fashionmag42 magazine.
Poruke je uglavnom nezahvalno slati, al evo mogu pozvati Vaše čitatelje da gledaju kvalitetne filmove, da su pažljivi jedni prema drugima i da čitaju Fashionmag42.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Chek out The Best Actors Home platform!

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts