EXER ART  – UMETNOST NA MAJICAMA

Zoran Velimanović, Stevo Mandić i Ivan Aran prva tri umetnika projekta Exer Art

Exer art je projekat koji ima za cilj da na malo drugačiji način promoviše savremenu umetnost – na majicama. Osnovna ideja je da umetnost treba da bude deo svakodnevnog života. Prvu kolekciju čine majice posebnih krojeva sa motivima slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i radovima dizajnera Ivana Arana.
Lajt motiv ove kolekcije je rukav u boji koja je dominantna na motivu na majici.

Autoportret by Z.Velimanović

’’Sve je to ista umetnost – na papiru, platnu, drvetu, majicama. Ništa ne menja način na koji se ona prikazuje, sve smo to mi’’ – kaže Velimanović i dodaje: ’’Za sada smo tu nas trojica, ali će nam se uskoro pridružiti i drugi umetnici, neki već poznati, a neki mladi, čije vreme tek dolazi. Exer Art je platforma koja podržava umetnike i omogućava da umetnost bude deo svakodnevnice. Takoreći, možete da obučete umetničko delo koje će tako početi da živi novi i drugačiji život i to je veoma uzbudljivo kada svoju sliku iz ateljea vidite kako hoda ulicom.’’

Laura by Z.Velimanović

Platforma exer-art.com želi da na nekonvencionalan način podrži domaće umetnike, tako što će njihov rad približiti i onim ljudima koji nemaju običaj da odlaze u galerije. U prvoj kolekciji Exer Art predstavlja 18 različitih motiva na posebno skrojenim majicama od najkvalitetnijeg pamuka, i sa izuzetno kvalitetnom štampom.

O umetnicima:

Zoran Velimanović je umetnik iz Beograda.
Njegova umetnička praksa podrazumeva najčešće ulje na platnu i skulpturu u različitim medijima uključujući metal, kosti, drvo, kožu, kosu i smolu, ali i žive organizme. Njegova trodimenzionalna dela pripadaju onome što se danas opisuje kao nova skulptura i veoma su u duhu Arte povera i Altermoderne. Velimanovićeva lična umetnička praksa dovela je do toga da je stekao reputaciju grotesknog kritičara umetničke scene savremenog globalizovanog društva. Velimanović  nastoji da istakne neskladnu prirodu sveta i degenerisane odnose u njemu.

Stevo Mandić

Stevo Mandić je slikar, ilustrator i grafički dizajner iz Beograda. Njegova serija crteža „Ažuriraj se svakodnevno“ (“Update youself daily”) zapisi su svakodnevnih pitanja i traženja odgovora – ko smo sada, kuda idemo, da li smo to zaista mi, kako da se, i da li uopšte možemo da se snađemo sutra, gde se nalazimo, zašto smo tu, da li se plašimo…
Alter Ego na njegovim crtežima je živ i snažan i stalno nas provocira. To je večna bitka u kojoj se pobednik smenjuje, ili ga nema.

Ivan Aran

Ivan Aran (Ivan Aranđelović) je umetnički direktor iz Beograda.
Specijalizovan je za dizajn ambalaže, grafički dizajn, industrijski dizajn, dizajn nameštaja, identitet brenda i izgradnju strategije. Njegov portfolio čine radovi, projekti i studije u različitim segmentima savremenog dizajna, kreirani za najveće svetske i domaće brendove. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

On Key

Related Posts