Search
Close this search box.

DŽULIJA PEJTON-DŽONS U BEOGRADU!

Predstavljena izložba crteža i knjiga “Pijin svet” u galeriji X VITAMIN

Čuvena britanska kustoskinja, direktorka galerije i umetnica, Dama Džulija Pejton-Džons (Julia Peyton-Jones) bila je prethodnog vikenda gošća Beograda. Ona je juče u galeriji X Vitamin u Beogradu u otvorila izložbu crteža i predstavila istoimenu knjigu – “Pijin svet”. Crteži koji su objavljeni u knjizi “Pijin svet” ekskluzivno su izloženi u galeriji X Vitamin od 3. septembra do 5. oktobra 2023. godine. Posetioci će takođe moći da vide animirani film koji je premijerno prikazan za Međunarodni dan porodice na Piccadilli Lights, Piccadilli Circus u Londonu.

Dzulija Pejton Dzons

Dzulija Pejton-Džons se u svojoj dugogodišnjoj karijeri kustoskinje i direktorke galerije Serpentine u Londonu istakla svojim radom, a za izuzetan doprinos međunarodnoj kulturi i razvoju britanske kulturne scene dobila je titulu Dame Britanske imperije. Međutim, široj javnosti je privukla pažnju tako što je nakon dvadeset pet godina u Serpentine Galleries, hrabro promenila pravac, postavši majka sa 64 godine i započela novi posao u Thaddeus Ropac, komercijalnoj galeriji međunarodnog priznanja.

“Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam dobila poziv baš od galerije X Vitamin da prikažem svoj rad. Srećna sam što se ovo dešava u Beogradu, u koji dolazim drugi put, sada u svojstvu umetnice. Divno je vratiti se u ovaj prelepi grad, ovoga puta okružena svojim radovima i zahvalna sam što ste došli. Ovde su slike, crteži, animirani film i naravno knjiga “Pijin svet” i kao što pretpsostavljam da znate, reč je o priči i životu sa mojoj ćerkom tokom perioda od godinu dana, koji sam dokumentovala na dnevnom nivou, svake večeri kad bi ona zaspala. I ovo je jedan deo tog rada u kome se nadam da ćete uživati” – izjavila je na otvaranju autorka, Dzulija Pejton-Džons.

Kustoskinja galerije X Vitamin, Ksenija Marinković je u prisustvu brojnih posetilaca i ljudi iz javnog i kulturnog života Beograda, razgovarala sa autorkom i podsetila se kako su se njih dve upoznale i kako je došlo do ideje da se baš u Beogradu predstavi “Pijin svet”. Kroz ovaj razgovor prisutni su mogli da saznaju mnogo zanimljivih detalja iz života umentice, kao i intimne priče vezane za nastanak ovog dela.
Osvrnula se i na svoju fantastičnu karijeru i posao kojim se trenutno bavi. Po završetku razgovora, Dzulija je potpisivala knjige i pričala sa znatiželjnim posetiocima.

Inače, knjiga “Pijin svet” objavljena je 2021. godine, odmah posle godine pandemije. Ova prelepa serija crteža unutar crvenih korica, koju je umetnica stvarala svake večeri kada bi njena ćerka zaspala ,sadrži vizuelni dnevnik njihovih života uoči i tokom pandemije. Knjiga je istovremeno i zapis ovog vremena i poklon Piji na koju će se osvrnuti u budućnosti. Autorka kaže da svoje crteže vidi kao način da prikaže plime i oseke porodičnog života, beležeći sve ono što se dešava tokom dvadeset četiri sata.

Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Srbije.
Knjigu „Pijin svet“ izdaju u saradnji Hurtwood Press i Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König
Dizajnirfao Mark El-khatib. Knjiga je dostupna u galeriji X Vitamin dok traje izložba, odnosno sve do 5. oktobra 2023. godine.

foto: Jadranka Todorović

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts