Dizajnerske zvezde 52. Perwoll Fashion Week-a

Revija Dragane Ognjenović otvorila je treći revijski dan 52. Perwoll Fashion Week-a maestralnom revijom kojom je potvrdila svoj status jedne od najeminentnijih srpskih dizajnerki. Prepoznatljive siluete, u dominantnoj crnoj boji kolekcije „New(Year)“, prodefilovale su pistom u Hangaru i pokazale umeće krojenja, i sve veštine ove dizajnerke sa karijerom dužom od tri decenije. Reviju su iz prvog reda pratili Duška Jovanić, Mina Softić, Snežana Dakić, Tamara Paunović, Vladimir Nićiforović, Ašok Murti, Brana Antović, Katarina Batuta, i zajedno sa mnogobrojnom publikom, aplauzom pozdravili kreacije velikanke srpske autorske mode.

Dragana Ognjenović, foto Djordje Tomić
Dragana Ognjenović, foto Djordje Tomić

U nastavku večeri prikazana je revija finala konkursa Fashion Incubator by Perwoll, tradicionalnog dela programa Beogradske nedelje mode koji osnažuje mlade, talentovane dizajnere. Ovaj projekat BFW Design Collectiva,  podržan je od strane brenda Perwoll koji godinama utiče na pozitivne promene u svetu mode, podrazumevajući održiv pristup pri konzumaciji odeće, posebno kroz proces produžavanja trajanja tkanina i promociju reciklaže, redizajna i obnovljivosti. Shodno tome tema konkursa je bila Rethink Fashion – promišljanje održivog načina konzurmiranje mode, kao i ekoloških praksi poput reciklaže i prenamene tekstila, nasuprot problemima koji dolaze iz hiperkonzumerizma brze mode. Finalisti, Aleksandra Stamenić, Ana Vrbić, Anđela Srbinoski, Anđela Bojanić, Anđela Peladić, Danilo Mišković, Emilija Zdravković, Ferenc Varga, Helena Plećaš, Ivan Rajković, Ivana Tokin, Lena Antić, Maja Božović, Marija Đorđević, Marija Ilić, Marija Pavlović, Marko Ječmenica, Milana Šarić, Nikola Kojić i Tijana Račić, su imali priliku da se pripremaju i uče od mentorki, priznatih dizajnerki Sonje Krstić, Ane Trošić Trajković, Ivane Najdanović i Sonje Jocić. Nakon održane revije, žiri je imao težak zadatak da proglasi tri najbolja kandidata kojima se pruža prilika da prikažu svoje prve kolekcije na narednom prolećnom izdanju Nedelje mode. Po oceni žirija, tu priliku su dobili trećeplasirani Nikola Kojić, drugoplasirana Emilija Zdravković, i pobednica Marija Đorđević, a nagrada je i finansijska podrška za izradu kolekcije koju im pruža brend Perwoll.

Emilija Zdravković_Rethink Fashion by Perwoll_Amelie, , foto Djordje Tomić
Marija Đorđević_Rethink Fashion by Perwoll, foto Djordje Tomić
Nikola Kojić_Rethink Fashion by Perwoll, foto Djordje Tomić

Lokacija revijskog dela programa je ove sezone u Hangaru, u Luci Beograd, a foaje BFW-a impresionirao je posetioce kvalitetnim sadržajima koji ga ispunjavaju. Pored izložbe modnih detalja, gde su dizajneri aksesoara izložili svoje kreacije, postavljen je i multi-funkcionalni BFW Stage, na kojem je po prvi put organizovan Style Clash, program koji za cilj ima da istakne važnost stilista kao integralnih članova modne industrije. Ovaj format realizovan je u formi takmičenja, a organizovan od strane NEO Design tima, kako bi ohrabrio nove kreativne individue; prvi zadatak bio je slobodna interpretacije teme Red World.

Fotografije: Djordje Tomić

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

NOVE TENDENCIJE ’60

Izložba “Nove tendencije ’60” predstavlja svojevrstan omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka. U fokusu su tri izložbe: “Gencay, Brtka, Franchini” održana u