Search
Close this search box.

Branko Rosić kum izložbe ‘’Other Stories’’ (Druge priče) u galeriji Hestia

U četvrtak 24.novembra u 18 časova vodi kroz izložbu
Galerija Hestia, u četvrtom ciklusu javnih vođenja Godfathers (Kumovi), u dogovoru s umetnicima, izabrala je Branka Rosića, novinara i pisca, za kuma aktuelne grupne izložbe Other Stories, koja se odvija u okviru bijenala Manifesta 14 Priština i Manifesta 14 Western Balkans Project, a koja traje do 11. decembra.

Branko Rosić će na svoj način provesti sve zainteresovane kroz ovu zanimljivu izložbu, čija tema je Palestina. „Kumovi” su duhovna podrška izložbe, a koncept je takav da se biraju ljudi koji nisu neposredni akteri u polju vizuelnih umetnosti, tako da mogu značajno doprineti vođenju kroz postavku zahvaljujući svojim ličnim iskustvima, a i činjenici da posmatraju umetnost iz nekog drugačijeg ugla. Vođenja od strane „kumova” su osmišljena kao nekonvencionalna vizija razgovora o umetnosti koja podstiče dijalog sa širom publikom i pruža novo viđenje predstavljenih radova.

Branko Rosić (rođen 1964. u Beogradu) srpski je novinar i pisac. Autor je nekoliko romana, a trenutno promoviše roman ”Dolazak matadora”. Svoje tekstove objavljuje u mnogim domaćim i stranim štampanim i on-lajn časopisima. Zamenik je glavnog urednika magazina Nedeljnik. Za izuzetan doprinos u promovisanju i unapređenju kulturnih veza između Srbije i Velike Britanije kraljica Elizabeta II odlikovala ga je Medaljom Britanske Imperije.


Da podsetimo, izložbu ‘’Other Stories’’ čine video radovi, a umetnici koji učestvuju su:
Tajsir Batniji (Taysir Batniji, Palestina/Francuska), Larisa Sansu (Larissa Sansour, Palestina/Engleska), Vanđuš Velahu (Vangjush Vellahu, Albanija) i Šarif Vaked (Sharif Waked, Palestina). Umetnici na potpuno različite načine pristupaju zadatoj temi, iz različitih perspektiva. Pošto je sam naziv Manifesta bijenala “it matters what worlds world worlds. how to tell stories otherwise (važno je kakve svetove svet svetuje. kako drugačije pripovedati priču)”, izložba u galeriji Hestia takođe nastoji da ispriča priču kroz nekoliko različitih glasova umetnika čiji se pogledi na temu ne odnose samo na njihove lične priče i/ili one koje njihova dela pripovedaju, već i na određene uloge koje umetnici zauzimaju kao i specifični pristupi medijima koje koriste.

Izložba Other Stories (Druge priče) traje do 11. decembra 2022. godine.

Galerija Hestia nalazi se na adresi Topličin venac 14/9.
Radno vreme od četvrtka do nedelje od 12 do 18 časova
hestiabelgrade.com

FOTO: Nemanja Knežević

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts